6 april 2024

Chris Naylor-Ballesteros – Frank en Bert op de fiets

Het vriendenduo Frank en Bert gaat fietsen. Op zich niet zo bijzonder, maar je ziet in één oogopslag dat er iets is. De helmen zijn opgezet, de banden worden opgepompt. Fietsen maar!

Het blijkt dat Bert de beer de kunst van het stabiel fietsen nog niet beheerst. Vosje Frank zijn ‘Bert kan nog niet fietsen.’ heeft dus een kern van waarheid. Zwabberend en zwierend gaat Bert langs de vijver, de kuikens worden ternauwernood ontweken, de staart van de das loopt een deuk op. Toch ontbreekt het hem niet aan zelfvertrouwen. Hij zal laten zien dat hij net zo goed kan fietsen als Frank, die er op zijn beurt weinig fiducie in heeft. De start is oké maar dan: een laaghangende tak!

Frank ontpopt zich als een echte vriend. Hij spreekt Bert sussend toe en legt uit wat zijn plan is. Vos helpt zijn vriend door vast te houden en rechtuit fietsen geen probleem zal zijn. De eerste poging mislukt jammerlijk. Frank gelooft zo in Bert zijn kunnen dat hij te snel los laat. Een volgend briljant plan ontspruit aan het brein van de slimme vos. Bert is niet meer boos. Frank trapt dapper de pedalen rond met achterop een zwaargewicht. Heuvels doemen op. Of de uitwerking van het scenario is wat Frank tevoren had bedacht lijkt op een fiasco uit te lopen. Wie is hier de sterkste, in kracht of in karakter?

In dit tweede avontuur van Frank en Bert zullen jonge kinderen zich herkennen. Leren fietsen is niet altijd eenvoudig en het evenwicht vinden in fysiek kunnen en mentaal durven en doorzetten komt in zowel beeld als tekst tot uitdrukking. Alleen al de fietsen zijn fantastisch. De doeltreffende illustraties vallen op door kleurgebruik in gedeeltelijk felle tinten met effen achtergrond waardoor de focus ligt op de essentiële onderdelen van het verhaal. Het laat ook zien dat je er niet hetzelfde uit hoeft te zien om een warme hechte vriendschap te onderhouden. De emoties zijn goed af te lezen aan de mimiek van de vrienden.

Frank en Bert dragen beiden hetzelfde kleur hoofddeksel als uit het eerste verhaal ‘Frank en Bert’ waarin ze verstoppertje spelen. In de tekst zijn een aantal zinnen in grotere letter gedrukt waardoor je vanzelf je stem aanpast bij het voorlezen. Aan synoniemen of begrippen geen gebrek: sjezen, razen, vliegen en dat in drie korte zinnen achterelkaar, naast bijv. steil, zwaar, achterop of bibberen.

Een herkenbaar verhaal voor kleuters die leren fietsen of al kunnen fietsen, maar ook in te zetten m.b.t. andere situaties over loslaten, het soms een extra zetje behoeven, naast vooral over op elkaar en in zichzelf geloven en doorzetten als iets niet gelijk lukt. Dat deze vrienden elkaar weer helpen en voor elkaar klaar staan is bijna een vanzelfsprekendheid. Het einde vertelt dat je zelf ook oplettend moet blijven en je de ander niet in de gaten hoeft blijven te houden.

De verwerkte humor in de illustraties zal de jonge lezers volop laten genieten, de taal draagt bij aan hun woordenschat, de verwerkte thema’s maakt hen opmerkzaam op elkaar helpen en de ander leren vertrouwen in een vriendschap. Geweldige Frank en Bert, een aanrader om vaak voor te lezen. Voorlezen: altijd ‘een briljant plan’!

Chris Naylor- Ballesteros, Frank en Bert op de fiets, vertaler J.H. Gever, Gottmer, 2023, 32 blz., 9789025777180

Eén gedachte over “Chris Naylor-Ballesteros – Frank en Bert op de fiets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *