13 maart 2024

Gerard van Gemert – Ademloos

Niet omkijken, Adil. Daar word je alleen maar verdrietig van.’ – ‘Vanaf nu moet je alleen maar voor je uit kijken. Recht vooruit. Daar ligt de toekomst, niet achter je.

Een paar zinnen uit het verhaal over de Syrische Adil en zijn familie. Een verhaal dat vele kinderen hebben moeten meemaken.
Het begint wanneer zij door bombardementen hun huis, hun woonplaats moeten ontvluchten. Rennen voor je leven. Twee ouders, vier kinderen. Een granaat en moeder blijft liggen. Te voet verder. Adil draagt zijn babyzusje, klemt zich vast, vertrouwt hem. Ze komen bij de Turkse grens, de Middellandse Zee, wachten met duizenden anderen op een duurbetaald bootje. Adil vertelt.

Vertellen kan Adil aan Joey. Joey voetbalt met een groep vriendjes dichtbij het AZC. Adil kijkt schuchter toe, letterlijk vanaf de zijlijn. Als lezer voel je aan dat hier wrijving ontstaat, de ene wil wel dat Adil meedoet, de ander heeft onomwonden vooroordelen door thuis, uit het nieuws meegekregen. Een helaas herkenbaar verhaal hoort Joey en later ook zijn zus en vriend aan. Ze durven vragen te stellen. Gaan mee naar het AZC. Komen voor Adil op, hij is voor hen simpelweg een ‘gewone’ jongen, een vriend.
Een vriend die ook kan en zou mogen voetballen bij hun te elitaire club.

Water en vuur zijn een trauma voor hem. Dus vuurwerk en mooi-weer-zwemmen ook. Een weggevaagd huis en ontvallende gezinsleden drukken vanzelfsprekend een enorm stempel op het leven van kinderen. Toch zijn zij vaak degenen die moed hebben, die handelen, die iets voor een ander doen ongeacht afkomst, ideologieën, huidskleur en nog meer.
In dit verhaal is alles bijeengebracht: huis-en-haard, vluchten, honger, lopen, wachten, overtocht, verdrinking, angst, kou, vluchtelingenkamp, ziekte en tekort, hygiëne, doorgaan, container, een land, wachten.

Een verhaal dat niet vaak genoeg kan worden verteld. Een verhaal dat ik zelf van kinderen heb gehoord, dat door veel kinderen gelezen kan worden door de soepele, niet moeilijke schrijfstijl en de toegankelijke illustraties.

Een verhaal over de kracht van positief hoopvol denken en vriendschap zonder vooroordelen. Waar zijn in deze tijd de overtochtverhalen?

Gerard van Gemert, Ademloos, illustrator Mark Janssen, Clavis, 2017, 144 blz., 9789044829594

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *