9 maart 2024

Hervé Le Tellier – Anomalie

Waar ik eerst dacht dat Anomalie een thriller zou zijn en het op sommige punten ook is, is het net zo goed een filosofische roman en bevat het wetenschappelijke en science-fictionelementen. De Amerikaanse autoriteiten zien zich voor een zeer bijzonder probleem gesteld wanneer zich een vliegtuig met stormschade op de noodfrequentie meldt. Dit vluchtnummer is namelijk drie maanden eerder ook al op JFK geland, met exact dezelfde mensen erin. En niemand daarbinnen is zich bewust van deze duplicatie en van de omstandigheid dat iedereen een dubbelganger heeft op de wereld – met als enige verschil dat die dubbelganger drie maanden extra levenservaring heeft.
Ik vond het een leuke uitdaging van de auteur om de verschillende wetenschappelijke theorieën in het boek te zetten en mee te volgen (moest inderdaad ook denken aan de film Interstellar), net als verschillende verwijzingen naar andere literatuur en films.

Dan de merkwaardige vertaalkwestie. Vertaler Andreas Dijkzeul heeft al eerder met onder meer Pierre Lemaitre bewezen dat hij Franse teksten van hoger niveau goed kan omzetten naar het Nederlands (en hij staat nu op de titelpagina vermeld in tegenstelling tot Lemaitres boek uit 2020). Ik was van tevoren gewaarschuwd dat er meerdere storende redactiefouten in het boek staan, maar daar werd een theorie over opgeworpen dat dat een soort knipoog is naar een personage in het boek. Verder kwam ik op een blog het interessante feitje tegen dat Hervé le Tellier voorzitter zou zijn van Ouvroir de littérature potentielle – werkplaats voor literatuur. Een soort boekexperimentje dus. Overigens heb ik de spelfouten en woorden te veel bijgehouden, kon er geen patroon in ontdekken. Toch heeft de uitgeverij zich wel die eerdere kritiek aangetrokken, want waar men klaagde over Hannah Arendt zonder h, was dat in mijn vierde druk ten goede aangepast. Waardoor de vraag bij mij rijst: mocht de vertaler/uitgever lukraak zelf foutjes maken of is er toch sprake van onzorgvuldigheden?

Hervé Le Tellier, Anomalie, vertaling: Andreas Dijkzeul, 2021, 304 blz., 9789401615891.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *