7 december 2024

Ingela P. Arrhenius – Naar de supermarkt

Een boodschappenbriefje schrijven en even niet kunnen bedenken wat je menu zou kunnen worden voor de komende week? Hoe simpel kan het zijn, pak een boek erbij!
Dit boek ‘Naar de supermarkt’ kan alvast inspiratie opleveren want het gaat niet alleen over algemene benamingen van levensmiddelen. Op de zuivelafdeling worden bijv. verschillende kazen genoemd en dat zie je ook terug bij de groente-, fruit of visafdeling. De afdeling houdbare waren is beperkt gehouden tot ‘koken en bakken’ en sluit mooi aan bij de brood- en banketpagina’s. Ook is er ‘drogisterij’ en ‘zoetigheid’ te vinden, maar degenen die vlees willen eten moeten even ergens anders gaan winkelen.

Naast iedere pagina links met één van de bovengenoemde afdelingen staat er op de rechterpagina waar een product van die afdeling vandaan komt en of hoe het groeit of wordt gemaakt. De begeleidende teksten met woordenschat zijn kort terwijl ze relatief gezien veel informatie bevatten waarop kan worden doorgesproken, en dat is best veel.
De ene zal verder willen uitzoeken waar en hoe de cacaoboon als ingrediënt voor chocola groeit en hoe het maakproces heet, de ander zal geïnspireerd worden om zelf groente te gaan kweken en zo te ontdekken wat bladgroente of knollen zijn.
Seizoensgroente en -fruit worden aangestipt waarmee het aspect vervoer en klimaat naar bovenkomt. ‘Waar komt de vis vandaan?’ kan aanleiding geven tot vele vragen met betrekking tot bijv. milieu, soorten vis, visserij, zout- en zoetwater, schelpdieren. Het proces van tarwe naar de boterham op je boord geeft in enkele illustraties een overzicht. Dit is een fractie van wat je allemaal tegenkomt.

Bij alle illustraties valt de vanzelfsprekende diversiteit in mensen op, terwijl in de producten een meer westerse lijn wordt gevolgd. Wel aandacht voor bijv. plantaardige melk en dus geen vlees. Bijzonder is in dit boek voor jonge kinderen de aandacht voor het winnen van zout uit zee en het maken van zeep.

Een groot formaat kartonboek in zorgvuldige vormgeving dat beslist niet alleen voor peuters geschikt is. Ook voor kleuters of iets oudere kinderen is dit een interessant en leuk boek door de toegevoegde tekst, de 100 geïllustreerde bijpassende woorden en de mogelijkheden tot verdieping in informatie en uitwerking. Daarnaast is het een geweldig kijk-/zoek-/aanwijsboek voor het ontwikkelen van de taal of juist een nieuwe taal.

Een leuke creatieve tip is om in het spel of bij een klassenproject zelf een kraampje met luifel zoals op de het zachte omslag te maken, om vervolgens te plannen, te organiseren hoe je e.e.a. gaat inrichten en aanpakken.

Naar de supermarkt is daarmee breed inzetbaar in de peuter- en kleutergroepen en zal ook thuis voor veel herkenbaarheid zal zorgen. Het begint vanzelfsprekend met het woord ‘supermarkt’, wat het is, wat je er tegenkomt en hoe je er winkelt. Denk hierbij bijv. ook aan inrichting, keuzes maken, wegen, verpakken, vullen, zelf je tas meenemen, betalen en omgangsvormen – alles wat past bij boodschappen doen.

Je kunt zelfs al met daarvoor beginnen met de vraag te stellen wat ga je meenemen om een maaltijd te bereiden?
Dat boodschappenlijstje! Het zelf kunnen schrijven, omschrijvingen kunnen lezen en uitrekenen wat je mee kunt nemen: zelfredzaamheid. En dat allemaal in een gewone supermarkt.

Kleurrijk als altijd heeft Arrhenius met dit verrassend leuke informatieve boek in luxe vormgeving een welkome aanvulling aan haar oeuvre toegevoegd. Al die indrukken die je op kan doen in zo’n gewone winkel als je een peuter of kleuter bent! Super-markt-boek dus. Aanrader vanaf 3 jaar.

Ingela P Arrhenius, Naar de supermarkt, vertaler J.G. Gever, Gottmer, 2023, 16 blz., 9789025778132

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *