10 september 2024

Mythenatlas – Thiago de Moraes

Machtige kaarten en magische monsters, helden en goden uit twaalf mythische werelden

De Mythenatlas is écht een atlas; je reist door de werelden en leert waar ze liggen, leert wie er in leeft en waar ze voor leven. Hoe denk jij dat de wereld is ontstaan? Hoe dachten de mythische figuren hoe de wereld was ontstaan? Vanuit die gedachte heeft Thiago de Moraes zijn mythenatlas samengesteld. Een boek echt uniek in zijn soort. 

Het boek begint met een grote wereldkaart, waar alle 12 mythische werelden op hun plek op de kaart gezet. Hierdoor kun je als kind gelijk doorbladeren naar je de figuren die jij het mooist vindt, omdat er ook een bladzijdenummer bij staat. Of natuurlijk beginnen bij het begin, en je laten onderdompelen in de wereld van de mythologie.

We beginnen met misschien de meest bekende, de Griekse mythologie. We lezen over de strijd van Gaia en Uranus en de Olympiërs en we zien een stamboom om het overzichtelijk te houden (alhoewel… er her en der wat incestueuze relaties in zitten…). We zien de aarde met allemaal, als je de mythen kent, herkenbare figuren, zoals Medusa, de minotaurus, Orpheus en de onderwereld, waar Cerberus de driekoppige hond waakt.

Daarna lees je door over de Yanomami mythen, die verhalen leefden in de Amazone, aan de grens bij Brazilië en Venezuela. Hier zie je dat hun wereld bestond uit verschillende lagen, met  ook weer een onderwereld. Het gave aan dit boek is dat je her en der aspecten herkent door de mythen heen, ze hebben haast allemaal een heerser van de zon, van de onderweld, ruzies, intriges en een samenspel met het dierenrijk.

In het boek loop je langs een wisselwerking van de werelddelen, waardoor je ook niet ‘uitgeput’ wordt door eerst alle Europese mythen (Grieks, Noors, Iers) en bijvoorbeeld vervolgens de Aziatische mythen (Japans, Hindoestaans, Slavisch), maar het is echt een mengeling tussen de werelddelen, wat de lezer ‘scherp’ houdt. Tevens wordt er een goede afwisseling gemaakt tussen de wat bekendere en onbekendere mythen.

De Mythenatlas is ontzettend volledig. Waar je als lezer begint bij de wereldkaart met alle werelden, komt vervolgens de uitleg hoe het boek is opgebouwd. Eerst is er per mythe  een inleiding, hoe zagen de mensen in die wereld het ontstaan van de wereld, wat waren de hiërarchieën, hoe bleef de wereld in stand? Ook wordt er uitgelegd in welke landen in de huidige wereld in deze mythen geloofd werd. Vervolgens komt er een inleidende plaat per werelddeel, wat zijn de meest voorkomende figuren? Hoe ziet hun wereld er geografisch gezien uit? Ieder figuur krijgt een nummer en aan de zijkant staat per nummer een uitleg, dit houdt het geheel heel overzichtelijk. Vervolgens worden een paar mythen verteld, met bovenaan een leeslint met nummers van de figuren van de eerste pagina, waardoor je direct terug kan lezen wie het ook alweer was en wat hun karaktereigenschappen waren. Een mythische wereld wordt afgesloten met een paar fascinerende feiten, waar nodig met weer de karakternummers erbij. En daarnaast; iets dat ik nog nooit heb gezien: een namenlijst met fonetische weergave hoe alle ingewikkelde namen uitgesproken moeten worden en waar de klemtoon ligt.

Een ontzettend gaaf cadeau voor een kind, maar ook een volwassene! Het leeswerk is voor een kind denk ik wel wat aan de moeilijke kant, gezien de kleine letters en moeilijke namen. Toch is het, zeker in combinatie met de platen, denk ik goed te doen. Ook kan er natuurlijk samen gelezen en gespeurd worden met een volwassene. En alleen voor de platen is dit al een meer dan geweldig boek!

Thiago de Moraes, Mythenatlas, Vertaling Merel Leene, Luitingh-Sijthoff, 2023, 96 blz., 9789021037905

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *