5 maart 2024

Diverse auteurs – De spoken van het stadhuis en andere Utrechtse verhalen

Wat een heerlijk boek!

De voorleesdagen komen er aan, daarom deze tip voor de bovenbouwleeftijd. Voorlezen is natuurlijk iets wat je iedere dag doet en tijdens deze dagen een keertje extra. Dit boek leent zich daar geweldig voor. Korte verhalen, Twee bladzijden tekst en steeds een andere schrijver.

Eenmaal in handen zie je vanzelf dat je dit boek het hele jaar kunt gebruiken. Wat een onderwerpen en hoe handig, want eerst een bladzijde informatieve tekst dus gelijk een inleiding over een onderwerp uit de geschiedenis, vervoer, kolonisatie, hemellichamen, watermanagement, voedsel, bouwkunde of een legende danwel volksverhaal.

Oké, ik zie je denken: er staat Utrecht en ik woon in de Limburgse heuvels en ik op het Groningse platteland. Ik wed dat jij vast ook lesgeeft over de Romeinen? Of sociale aspecten behandelt? En het vast eens hebt over hoe een huis wordt gebouwd of wat planologie is?

Als je dan ziet welke namen daar in Utrecht wonen en een verhaal, gebaseerd op de geschiedenis van de stad, hebben geschreven voor deze bundel ben je vast om. Als je het al niet was door de prachtige omslagillustratie van Annette Fienieg. Ook binnenin kom je er zo passende tegen (en details), afgewisseld met bijpassende foto’s over het onderwerp. Bijv. van stadion Galgenwaard. Mooie aanleiding om na het lezen van jouw club eens een bijzonderheid op te zoeken, voer voor een schrijfopdracht ook.

Ik las over Karel V, Kanaleneiland, olijfolie, de Sonnenborgh, een watertoren (Marley!), de evenknie van heksje Adiba, dakpannen, een oud postkantoor aan Neude, Belle van Zuylen die laatst nog in een quiz voorkwam, WOI maar ook WOII door het Spoorwegmuseum en de Maliebaan met grote huizen waar mensen met minder bestedingsruimte de boel oppoetsen.
Een spontane glimlach tot een o ja of bijna ontroerd zijn.

Eén ding is duidelijk: ‘wie veel vraagt komt veel te weten‘, ik maak er voor mijn schrijfsel van: wie veel LEEST komt veel te weten.
Vergeet vooral niet: ‘bestijg de trein nooit zonder uw valies met dromen.’

Wat een heerlijk boek!

Diverse auteurs – samenstelling Koos en Mathijs Meinderts, De spoken van het stadhuis en andere Utrechtse verhalen, Stichting Kinderfonds Kiwanis Utrecht, 2022, 127 blz., 9789090357386

Dit boek kwam tot stand door:
Schrijvers: Pim Lammers, Marco Kunst, Elisa van Spronsen, Diet Groothuis, Anna Woltz, Janneke Schotveld, Govert Schilling, Robert van Dijk, Marcel van Driel, Maria Postema, Rom Molemaker, Annemarie van den Brink, Floor Tinga, Maarten Kuiper, Vincent Bijlo, Enne Koens, Annet Schaap, Linda Dielemans, Ruben van Gogh, Koos Meinderts
Samenstelling: Koos en Mathijs Meinderts
Tekeningen en omslag: Annette Fienieg
Vormgeving: Leentje van Wirdum
Historisch overzicht en samenstelling: Mathijs Meinderts
Foto’s: Jan Buteijn
Stichting Kinderfonds Kiwanis Utrecht en burgemeester van Utrecht.

Eén gedachte over “Diverse auteurs – De spoken van het stadhuis en andere Utrechtse verhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *