6 maart 2024

Astrid Lindgren – Ronja de Roversdochter

‘In Ronja’s geboortenacht woedde er een onweer boven de bergen. Het was zo’n verschrikkelijk onweer dat alle nachtgeesten die in de burcht van Mattis huisden, angstig in hun holen en spleten kropen. Alleen de vogelheksen voelden zich in hun element en vlogen krijsend om de roversburcht op de berg van Mattis heen.’

De eerste zinnen van een jeugdklassieker waarna wordt verteld dat er zingend een kind wordt gebaard. Bij het herlezen denk je: hoe zou dat nu aan het begin van een jeugdboek staan? Toentertijd las je dat gewoon. Lindgren schreef wat ze vond dat kinderen aan konden, ze nam ze serieus. Heerlijk.

Een spannend verhaal vol bijzondere personages als trollen, aardmannetjes en vogelheksen. En Ronja de dochter van Mattis de bendeleider en Birk de zoon van de concurrerende bende van Borka wonend aan de andere kant van de kloof.

Een volledige samenvatting van dit boek is niet nodig, iedereen die ooit dit verhaal heeft gelezen, weet nog de strekking hiervan. Zodanig dat je het bijna zonder nadenken cadeau geeft aan de grage lezer van nu. Om voor te lezen op donkere winterdagen of een kind vanaf ongeveer 10 jaar zelf te laten lezen. Over de vriendschap en liefde van de twee stoere moedige hoofdpersonen die hun eigen weg bepalen maar ook ervaren dat meegegeven tradities niet zijn te ontkennen.

Een avontuur, een sprookjesverhaal over vrijheid en geluk met mooie natuurbeschrijvingen dat dit jaar in deze luxe uitgave is heruitgegeven. Een linnenrug en leeslint, maar ook ‘Het verhaal achter Ronja de roversdochter’ (met foto’s) is toegevoegd alsmede de tekst van Het Wolfslied.

De zwartwit tekeningen zijn van Ilon Wikland en de vertaling van Rita Törnqvist-Verschuur. Wie meer van Lindgren haar werk heeft gelezen – wie niet? – zal beide namen herkennen.

Tijdloze verhalen, Ronja is er één van, een begrip.

Astrid Lindgren, Ronja de roversdochter, illustrator Ilon Wikland, vertaler Rita Törnqvist-Verschuur, Ploegsma, 224 blz., 9789021681863

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *