8 maart 2024

Jan Bajtlik – De Griekse mythen

Verhalen en labyrinthen

De Griekse mythen: verhalen en de inspiratiebronnen tot andere verhalen! Want wie heeft er niet gefantaseerd bij een mythe? Vele schrijvers uit de Oudheid hebben ze op papier gezet en daaruit is ook “De Griekse Mythen – verhalen en labyrinten” ontstaan.
Jan Bajtlik heeft mythen afgebeeld. Dit doet de afbeeldingen eigenlijk nog tekort. Het zijn ware kunstwerken, zoals iedere mythe op de platen is neergezet. Bajtlik maakt van iedere mythe een labyrint in een kunstwerk, waardoor het ook nog gebruikt kan worden om een verhaal mee te leren kennen.

Door de opzet is dit boek ook geschikt voor de niet-kenners van mythen: alles wordt uitgelegd door middel van tekst in platen. De gebeurtenissen in elke mythe zijn op volgorde getekend middels een labyrint. Volg je het labyrint, dan lees je het verhaal op de goede manier. Bijv. bij de reis van Odysseus en bij Oedipus waar voor de duidelijkheid cijfers zijn toegevoegd aan de gebeurtenissen.
De laatste paar afbeeldingen gaan over het Oudgriekse leven. Hoe stak de samenleving in elkaar, hoe zagen de huizen eruit en hoe zijn theaters ontstaan? Ook dat kun je leren uit dit boek!

De echte kenner van de verhalen vallen meerdere details op. Bijvoorbeeld het uitgehaalde kleed op Penelope’s weefgetouw en de goden die bepaalde Trojanen of Achaeërs steunen in de Trojaanse Oorlog.
Tevens zie je terug dat de Romeinen, op wie onze hedendaagse cultuur berust, de Griekse cultuur op een bepaald ogenblik hebben overgenomen. Je komt enkele Latijnse naamvarianten die oorspronkelijk in het Grieks net iets anders worden geschreven, Hephaistos heet Hephaestus en koning Menelaos heet Menelaüs.

Achterin staan de hoofdlijnen en details nog eens uitgelegd, mocht je alles een keer na willen lezen. Ieder verhaal is uitgewerkt en elk monster is beschreven. Daarnaast staat er een stamboom in van de goden, helden en titanen om alles overzichtelijk te maken. Alhoewel… kan een stamboom over Oudgriekse goden overzichtelijk zijn?

Een zeer geslaagd boek vanaf ong. 10 jaar, voor de wel- én niet-kenner van Griekse mythen. Er is duidelijk heel veel aandacht en werk aan dit groot formaat boek besteed. Prachtige afbeeldingen, werkelijk kunstwerken, waar iedere keer zelfs door de kenner iets nieuws uit ontdekt kan worden. Je blijft bladeren. In één woord: Fabuleus.

Aanrader met het liefst 6 sterren.

Jan Bajtlik, De Griekse mythen, Lannoo, 2019, 80 blz., 9789401460279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *