23 november 2024

Janneke Schotveld – De eekhoorn legt een ei en andere fabels

Het eerste verhaal in deze bundel met 15 nieuwe fabels is gelijk een treffer. De toespeling op zogenaamde vrienden op sociale media en vrienden in het echte leven is duidelijk als haas over Fabelbabbel vertelt. De 500 likende vrienden komen haas niet verzorgen zoals mol wel doet als hij ziek is.

Als je even doorleest en de schitterende illustraties van Noëlle Smit bekijkt komt een gedachte aan een tuin in Luçon boven. In deze Jardin Dumaine staan in vorm geknipte heesters alias fabeldieren. Achterin het boek staat inderdaad vermeld dat deze fabels gedeeltelijk gebaseerd zijn op de fabels van Jean de la Fontaine en ook Aesopus, aangevuld met nieuw bedachte fabels zoals ‘De eekhoorn legt een ei’ waaraan de titel van dit boek is ontleend. Tevens wordt in het kort uitgelegd wat een fabel is.

‘In de mieren hebben het gedaan’ wordt een verhaal verteld met een duidelijke boodschap: denk zelf na en trek je niet bij voorbaat iets aan van een roeptoeterende spechtfiguur die propagerend bezig is ten nadele van de mieren. Trouw aan jezelf blijven komt op een andere manier naar voren in ‘De spreeuw met de pauwenveren’: ‘blijf jezelf, ze wennen er wel aan’ als jij volgens anderen jezelf anders gedraagt dan het gemiddelde.

Vertrouwen en eerlijk zijn wordt aangehaald in het titelverhaal. Hoe snel een roddel kan gaan en er eerder een nest vol eieren is gelegd in plaats van het ene beweerde nep-ei. ‘Want wat een vette worm is voor de maag, is een vette roddel voor de geest’ zo het koolmeesje bedenkt. Met eerlijk zijn door geen fakenieuws te verspreiden wordt de link naar het heden gelegd. Overigens komt eerlijk zijn en de eerder genoemde veren ook ter sprake in ‘Het knapste duifje van de koerklas’, maar dan net anders. ‘En zo is het.’

De fabels waarvan een aantal meer vertellingen lijken, zijn voorzien van verschillende hedendaagse aspecten en maatschappelijke thema’s. Bijv. ‘De schildpad en de haas doen een wedstrijdje’ is op een eigentijdse manier met smileys en likes herverteld. Na het 15e verhaal is het leuk om terugkerende personages en doordenkers te ontdekken of levenslessen en vaststaande gegevens te bespreken.

Een groot compliment voor de schitterende kleurrijke illustraties van Noëlle Smit. De fabels zijn rijk voorzien van een bijpassende paginagrote illustratie en vele details die naast mooi en grappig ook verduidelijkend kunnen zijn. Tevens zijn de titels in bijpassende kleuren en zijn er mooie details te ontdekken bij bijv. de inhoudsopgave en op het titelblad. De schutbladen zijn helemaal om vrolijk van te worden maar ‘als je met zevenmijlslaarzen loopt, zie je geen madeliefjes’ dus bekijk en lees alles met de verdiende aandacht. Het omslag zegeviert in aandacht en lof. Kleurrijk in kleur en weerspiegeling van de fabels ofwel de samenleving. Voor wie de originele illustraties heeft kunnen bewonderen kan niet anders zeggen dat van iedere illustratie de kleur en het enthousiasme er vanaf knalt. De blaaskaak en Gregorius de krekel zijn meer dan fantastische voorbeelden.

Een fijne bundel vlot geschreven fabelverhalen zoals Janneke Schotveld de lezer eerder gaf met de eigentijdse sprookjesboeken. Om zelf te lezen en vooral voor te lezen. Leerzaam en leuk gaat met humor hand in hand. Noëlle Smit heeft met deze kunstwerken een prachtige collectie toegevoegd aan haar oeuvre. Een aanrader voor jonger en ouder. Een prima ‘make-over’!

Janneke Schotveld, De eekhoorn legt een ei en andere fabels, illustrator Noëlle Smit, Van Goor, 2021, 64 blz., 9789000376346

Eén gedachte over “Janneke Schotveld – De eekhoorn legt een ei en andere fabels

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *