9 maart 2024

Ted van Lieshout & Philip Hopman – Boer Boris en de sneeuwpop

Het is bijna Kerstmis en…’ de Boer Boris-ballen hangen in de boom, ‘Kerstmis met Boer Boris’ ligt eronder ‘… het heeft gesneeuwd.’

En je leest de tekst op de achterkant verder: ‘Boer Boris, Berend en Sam maken een sneeuwpop. Maar dan moet het niet gaan dooien!’ Dit is een nieuwe Boer Boris, naast die andere geweldige over kerst!

Wie de sneeuw mist in de echte buitenwereld kan vol fantasie met dit boek terugkeren naar de realiteit van de Boer Boriswereld in nieuwe winterse kerstsferen. Bij de Boer Borisfamilie sneeuwt het volop, op de grond, op de daken, dus roepen ze ‘we gaan een sneeuwpop maken en dan noemen we hem Bob.’ Een nieuw lid van de Borisfamilie is ontstaan en staat gezellig in het witte boerderijlandschap inclusief warme muts, sjaal en voorzien van gezicht. Bob wordt omarmd door Sam, Berend en Boris en krijgt net nog geen liefdevolle nachtzoen voor het slapengaan.

Helaas, aan spelen in en met de sneeuw kan onverwachts een einde komen. ‘De dooi viel in met grof geweld!’ de volgende morgen en wat is dan het gevolg, juist een smeltende sneeuwpop Bob!
Berend slaat direct alarm bij Boris die met nog kleine oogjes naar buiten komt. Bob is al gekrompen en moet als de wiedeweerga naar de kou want straks is ie nog dood. Er wordt gekakeld en overlegd, zelfs de varkens komen uit hun hok gehuppeld. Een besluit is snel genomen: ‘In Heerenveen is altijd ijs!’ De hijskraan wordt rijklaar gemaakt voor de complete dierenbende en Bob wordt op de plank getild. Hup op weg naar de ijsbaan, elke seconde telt en kunnen als twee vliegen in één klap eventjes de schaatsen worden ondergebonden. Een volgend probleempje ontstaat : Bob is naast niet welkom, hij lijkt ook daar ‘te smelten als sneeuw voor de zon’. Een noordelijk creatief noodplan volgt, kerstgeflonker vliegt knallend in het volle zicht!

Een Boer Boris-avontuur dat in ogenschijnlijke winterse rust van start gaat. In de sneeuw zie je sporen van dier en mens, de machinerie staat geparkeerd en er is tijd om samen te spelen. De volgende morgen zie je de daken rood en de deuren groen kleuren, het mereltje hipt weer rond, naast dat de bekende attributen rondom het huis en de schuren zichtbaarder worden door de dooi.
Het is met de rust gedaan, er moet direct worden gehandeld ‘s morgensvroeg. De oplettende kijker ziet de reclame-uiting op de vrachtwagen terug op de boarding rondom de ijsbaan, maar ook dat het stel via de Afsluitdijk naar Heerenveen rijdt door een standbeeld. Met een hijskraan als vervoer doe je langer over dit traject dan met een auto, blijkt uit de tijdsaanduiding bovenin de hal. Ook bovenin zie je de bochten vernoemd naar twee schaatshelden. Dit zijn slechts enkele details uit de geweldige illustraties.
Je geniet van de zwierende Sam, Berend en varken met het repetitieve muisje. Koe Clara zal op haar vier ijzers vast de melk alvast goed geklopt hebben. De reclameborden vol poetsmiddelen laten je glimlachen om sponsoren waarvan beslist Ted er ook één is en één die een aanwezige stem in de tv-reclame heeft. En wat doen die twee pinguïns op het middenveld en meer terugkerende figuren? Of uit welke landen komen al die schaatsers in die kleurige pakken? En dan moeten de fantastische over elkaar heen buitelende eindplaten nog komen waarin dit keer een kerstman door de koude winternacht mogelijk dit boek cadeau komt geven.

De tekst zit vol taal met woordenschat, tegenstellingen en begrippen. Vriezen – dooien en smelten, mankementen, stergeflonker of schade en crashen. Tekstblokken van afwisselend vijf tot twee regels met voor het oog een wisselend rijmschema waardoor hardop lezen naast een feest, een oefening in voorlezen kan zijn. In dit verhaal komt het bundelen van krachten, het elkaar versterken door mogelijkheden te zien, maar ook het aannemen van suggesties aan bod. Misschien kregen ze wel van Kjeld Nuis of Sjinkie Knegt de beste tip voor Bob? Of is het toch Bob de Jong?

Boer Boris & Co. is en blijft onverminderd goed en populair. Het is en blijft knap door alle creatieve tekstuele en illustratieve uitingen hoe Van Lieshout & Hopman zelfs voor de achttiende keer een verhaal met nieuwe elementen kunnen neerzetten. Het einde geeft zowel een lief ontroerend beeld in samen zijn als een hartelijke glimlach om fantasie. Met onderwerpen als natuur & klimaat, voertuigen, tradities en een voor iedereen in te passen kerstgedachte. Geweldige aanrader voor weer een aandachtig publiek!

Ted van Lieshout, Boer Boris en de sneeuwpop, illustrator Philip Hopman, Gottmer, 32 blz., 9789025778439

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *