13 mei 2024

Katrien Vandewoude & Leen van Durme – Das en mees

Dit boek gaat over das. En over mees.
Spelen met taal! Wat een heerlijk boek.

Een boek vol korte verhalen met samenhang. Das en mees worden voorgesteld; das wordt aan de maan gelinkt, mees aan de zon. Een dikke en dunne maan, rustig spiegelend in een plas regenwater naast de drukte van een volle postbus met een gat erin en een mezenfamilie. Door dat gat komt de zon. Mees met zes zussenmezen wil naar de zon en vliegt – tolt een lus – naar een boom waar hij das ontmoet.

Een vriendschap ontstaat die ondanks verschillen tussen de dieren kan bestaan. Begrippen en homoniemen vliegen als de fladderende mees door de verhalen voor de beginnende lezer. Woordgrapjes, doordenkertjes en bijv. verhoudingen tot hoeveelheid en elkaar kom je zomaar tegen. Wat is een schim, een spoor of hoe ben je buren en natuurlijk over natuur. Het gaat ook over keuzes maken en wat past bij jou.

In de beperkte leefomgeving van Das en Mees (inderdaad nu met hoofdletters geschreven want niveau eind groep 3) gebeurt toch vanalles. Het is net een mensensamenleving. Er komen bezoekers, er wordt gekraakt en een feest wordt georganiseerd. Een nieuwe bewoner zorgt voor reuring. Eentje die zelf zijn boontjes wil doppen ondanks een beperking. Een andere heeft last van verzamelwoede, zegt krrr maar geeft een aai. Conclusie: ieder heeft een eigen plek nodig om te wonen die bij de persoon past. Intussen staat de vriendschap wat onder druk, vertrouwen en jaloers zijn, maar iedereen mag mee-tellen.

De illustraties met enkele kleur naast het zwartwit zijn zo goed passend bij de tekst. In wat lijkt enkele potloodstrepen staat er een eikenboom of in meer een hele bossenplattegrond. Mees natekenen kan zomaar gebeuren. Echt plaatjes.

Das en Mees kun je zelf lezen maar ook met plezier voorlezen. Neem een pagina, lees samen en ontdek wat er allemaal aan woordbetekenissen in een paar zinnen staat.

‘Ik bedoel meer,’ zegt Mees.
‘Ik heb een das op mijn hart
en jou, Das, in mijn hart.’


Mooie vormgeving, doordacht, leerzaam, humor. Wat klein lijkt is groots voor de jonge lezers.
Pure poëzie!

Katrien Vandewoude, Das en mees, illustrator Leen van Durme, De Eenhoorn, 2023, 128 blz., 9789462917002

Eén gedachte over “Katrien Vandewoude & Leen van Durme – Das en mees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *