9 mei 2024

Kevin Hassing – De krieps dl. 1 Van onder naar boven

De krieps, een nieuwe serie voor jonge lezers.
Laat dat jonge alvast maar weg, ik weet zeker dat oudere kinderen ook in dit krieps-avontuur verdwijnen. Met een giebel, een ieuuuww, een schaterlach en dan ineens slik oei wat lief.

Met de bende lezers hier in huis verwacht ik zomaar nieuwe woorden. Nee geen voorbeelden, eerst zelf lezen. Of even: wat heb jij in je zakdoek geschoten? Je hoeft niet verder te lezen na de waarschuwing. Doe je toch.

Wie denkt dat het alleen maar grappen en grollen is in dit eerste avontuur zal ontdekken dat de lezende denkers je een lesje psychologie in emotie en gedrag meegeven. De doeners halen de encyclopedie erbij met het complete vatenstelsel of slepen je aan vier armen mee naar Corpus ofzo. Beetje spanning erbij en nog een spiegeltje, goed voor je zelfvertrouwen en je zelfbeeld. Door samenwerken en naar elkaar omzien lukt het tenslotte, om van boven naar onder te zwemmen.

Wat een fantasie, wat een onderwerpen, om sámen over te filosoferen. Een enkel woord, één zin: een (groeps)gesprek.

De illustraties laten je verbeelding nog een tandje bijzetten in dit familieverhaal. Kijk en geniet. Filmisch!

Hoe komt het dat dit boek nu al is gelezen?
Gewoon, de schrijver tegenkomen ‘in het wild’. Geen betere boekpromotie. Word je toch nieuwsgierig terwijl je dacht deze even over te slaan want er ligt nog teveel te lezen en ach voor de categorie onnozele-te-grappige-fantasie zijn toch al veel lezers.

Maar. Soms. Moet je niet denken. Niet aan bloed, aan jeuk. Echt. Soms ook gewoon doen en gevoel toelaten. Zei Kip dat nu of was het die andere kriep? Of dat bijzondere mannetje Tarrel? Misschien wel die duizendkriebelige. Denk af en toe eens als een kriep, niet als een mens. Dan is de wereld vast iets meer kriepfantastisch.

Denk je nu dat een kriep een luis is? Haha, rag komt er ook in voor. Leg deze op tafel. Leg het boek in de klas. Ze lezen. Klaar is kriep!

Peer naar de boekhandel! Die bij jou in de buurt! … Peer?

Kevin Hassing, De krieps van onder naar boven, illustrator Emanuel Wiemans, Luitingh-Sijthoff, 2024, 126 blz., 9789021045900

p.s.: er komt mogelijk nog een uitgebreidere bespreking, maar eerst even wat andere kriepszaken

Eén gedachte over “Kevin Hassing – De krieps dl. 1 Van onder naar boven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *