14 maart 2024

Kris van Steenberge & Geert Briers – De Advocaat en de Zeiler

Wij, beste vriend,’ leg ik hem opnieuw uit, ‘gaan de volgende twee dagen het ganse strand afwandelen. Van Bray-Dunes naar Cadzand.
Het komt er eindelijk van. Een wandeltocht die eerder gedacht was, er werd geleefd, gewerkt, gedaan, gepleit, gecreëerd, gedroomd. Want ach Denken aan de droom is vaak mooier dan het realiseren ervan, memoreert de zeiler.

‘Heren op het strand’ – zo had deze roman ook kunnen heten. Of beter een psychologisch spel van de advocaat of de muze? Of bijna van de zeiler in een fractie gedacht aan het eind. Hij had tenslotte een besluit genomen. Of was dat besluit ingegeven ofwel bepaald door de muze ofwel vrouw van de twee vrienden nu op enige leeftijd? Een bijzondere verhouding van drie jeugdvrienden.

De advocaat bepaalt nog steeds ondanks het haperen van het korte termijngeheugen. Dat geheugen dat frappant werkt. Even denk je als lezer dat hij een smerig geintje uithaalt met de zeiler door ‘een pijnlijke waarheid’ die als zodanig op de achterflap wordt genoemd. Copieus dineren met eenzelfde liter wijnen. Veel en groots. Wie is met wie langs zee aan het wandelen?
Een vriendschap die wordt uitgebeend tot op het verleden. Hoe verhoudt zich vriendschap?

Een nieuwe Steenberge en nu met Briers keek ik naar uit. Ik nam de tijd om te lezen, steeds een etappe, langer dan de wandeling duurde. Zoals de hond die telkens een ommetje meegaat en de beschouwende factor lijkt te zijn. Even ontsnappen naar zee in deze tijd, een traag tot je nemen. Het boek kwam uit in november 2020 (lockdown), maar gesigneerd m.b.v. uitgever en boekhandel in huis.

Een verhaal dat totaal anders is dan de vorige twee boeken, je moet niet vergelijken! Auteurs die de lezer verrassen is oké. Mooie, ook aparte beelden worden met woorden gecreëerd. Eén ding had kunnen zijn, enige grotere bijrol voor Leda, de vrouw met de boeken. En van de hond. Bijna verwacht je een ander 180 graden gedraaid creepy einde. Maar zie, de proloog, de epiloog.
Het laat je stilstaan bij zinnen als: Het leven is ook wat zich niet voltrokken heeft. Dat dragen we allemaal met ons mee.
Beter: leef met passie, fierheid en daadkracht. Graag gelezen.

Signering: Woorden zijn als eb en vloed, ze hernieuwen het strand, van je gedachten!

Kris van Steenberge en Geert Briers, De Advocaat en de Zeiler, Vrijdag, 2020, 184 blz., 9789460019043

Samenvatting

Een intense roman die de uiterste grenzen van vriendschap aftast. De Advocaat wordt geconfronteerd met een plots afbrokkelend geheugen. Zijn vriend, de Zeiler, hoopt dat een wandeltocht over het strand van Bray-Dunes naar Cadzand iets kan betekenen voor zijn gemoed en hun tanende vriendschap. Het verleden en het heden spoelen aan. De Zeiler beslist een pijnlijke waarheid te onthullen. Deze bekentenis doet de Advocaat ontwaken uit zijn wegzinken en geeft hem – voor even – weer de scherpte van de oude strafpleiter. De Advocaat vraagt het opperste bewijs van vriendschap aan de Zeiler. Maar waarom volgt een hond deze twee heren op het strand? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *