4 maart 2024

Leo Timmers – Waar is de draak?

Om gelijk de drakenaanval te starten: dit is een fantastisch boek. Je ziet alles en toch weer niet.

De vlotte rijm ondersteunt het beeld. De geweldige hilarische illustraties ondersteunen de tekst. Het is duidelijk dat zowel illustraties als tekst niet losstaand zijn. Ze vertellen de kijker en lezer tegelijkertijd dit originele ridderverhaal.

Het verhaal begint met een opdracht van de koning aan drie ridders. Zij moeten op zoek naar de draak. Nee, ze moeten hem verslaan! Een spontane lach borrelt op als je de drie niet zo dappere helden in volledige ridderuitrusting met hun kaarsje de trap ziet afsnellen. Ze denken te weten hoe een draak eruit ziet en iedere keer gaan ze met veel bravoure op een schaduw af in het nachtelijk donker. Steeds worden ze verrast door een bijzonder kleurrijk object. Als het kaarslicht bijna is gedoofd, denken ze klaar te zijn, naar bed, er is geen draak. Waar dan wel?

Aan de hand van één zin kan er in een bovenstaande sheet veel worden ontdekt en soms vraag je je af of wat je denkt dat je ziet ook daadwerkelijk gebeurt. Timmers speelt enorm goed met schaduwillustraties. Hierin gebeurt veel: van vallende figuurtjes tot vormen ontdekken en emoties die af te lezen zijn.
Het opbranden van de kaars is goed aan het licht gebracht en speelt een ingenieuze rol in het spel van donker en licht. Iedere keer zijn er nieuwe details te ontdekken; een nieuwe pleister of iets opvallends aan een pluim op een helm.

Met dit verhaal vol fantasie zijn veel gebruiksmogelijkheden te bedenken, bijv. vormen herkennen, tellen, een schaduwspel tot een uitdagende handvaardigheidles. Leo Timmers heeft inmiddels een groot oeuvre, met ‘Waar is de draak?’ wordt er een superverhaal aan toegevoegd. Het is kunst. Het plezier spat er vanaf!

Een prachtig, zeer geslaagd prentenboek om keer op keer van te genieten.
Heel vaak voorlezen deze grote aanrader!

Leo Timmers, Waar is de draak?, Querido, 2019, 40 blz., 9789045124049

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *