9 maart 2024

Yvonne Jagtenberg – Klein Geitje kan alles / Klein Geitje en bruin bokje

Het heerlijk eigenwijze geitje heeft een nieuwe uitgave!
Twee titels zelfs: Klein Geitje kan alles en Klein Geitje en Bruin Bokje.

In de eerste wordt kennisgemaakt met Klein Geitje die de kleinste van alle geiten is.
Klein of niet, je doet, durft en onderneemt alles ondanks waarschuwingen en goed bedoelde raad.
Ze balanceert hoog in een boom, blèrt de oren van je kop en eet even de waslijn leeg. Kleine Geit wil bewijzen dat ze alles kan, maar of alles ook geschikt is voor de geitenmaag?
In de tweede is Klein Geitje niet alleen. Ze gaat nu met Bruin Bokje op pad in de wei!

Twee stevige kartonboekjes over Geitje en Bokje, nu voor de jongste lezers. Daarmee is er na beide Hermannen en Meisje Geit als niet-Pippi een prachtige eigengereide kinderboekenboerderij van de hand van Jagtenberg. Een tekenhand die je direct herkent. Een trefzekere penseelstreek geeft een wolk of hek weer waardoor diepte ontstaat in de illustraties waarin ieder object een functie heeft. De frisse kleuren geven een vrolijke lenteachtige uitstraling. Door de witte achtergrond ligt de focus op het geitje dan wel geitje en bokje. Details als het vogeltje, de kersen, de roodroze zon, de knalgele tanden en natuurlijk de keutels geven een extra of een vrolijke noot aan het geheel.

De herkenbaarheid voor de dreumes- of peuterleeftijd is alom aanwezig. Dat samenspelen niet alleen leuk is maar ook leren delen komt goed tot uitdrukking bij het klauteren, duwen en het snoepen van de tak met sappige blaadjes. Groot en klein perspectief wordt gegeven, verschillen tussen klimmen en klauteren of is blèren hetzelfde als bijv. roepen? Wat is gevaarlijk of kun je alles eten tot het spannen van een waslijn en kledingstukken hangen en benoemen, kunnen vragen en activiteiten zijn. Daarna kan de fruitboomgaard aan bod komen. Want wat is lekkerder dan vers fruit en leuker dan kersenoorbellen? Misschien wel giebelen over de keutelfabriek van Geit en Bokje als kers op de hoop.

De tekst leest vanzelf interactief. Leerzaam en grappig. Over ieder woord is nagedacht. Een paar zinnen, een uitroep en aanwijzen gaat vanzelf. Tegelijkertijd komen er diverse eerdergenoemde woorden aan bod die de woordenschat rijker maken. Aan zelfvertrouwen ontbreekt het haar niet, Klein Bokje moet bijna het onderspit delven. Maar Bokje neemt ook het initiatief en ze gaan daarna samen verder. Kan Klein Geitje dan niet alles? Maar wat is alles? Wat is klein? En wat is samen? Het plezier van samen aanrommelen overtreft alles als je gaat keutelen.
Twee boekjes die een speeltuin aan beeld en taal bevatten met heel veel kijk- en ontdekplezier.
Samenlezen en zelf ontdekken, beide zijn erg leuke aan te raden cadeautips. Hup, met de geit!
Vanaf 1,5 jaar.

Yvonne Jagtenberg, Kleintje Geitje kan alles, Klein Geitje en Bruin Bokje, Gottmer, 2022, 14 blz., 9789025776015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *