13 maart 2024

Loes Riphagen – Kom mee, Kees

Op een maanverlicht pad lopen twee kikkerfiguren onder een nachtblauwe hemel. Een uil kijkt toe. Een enkel lichtpuntje, een ster straalt. Het direct in het oog springend omslag maakt nieuwsgierig om ‘Kom mee Kees’ open te slaan.

‘Wat een saaie dag,’ zucht Kees.’
’Papa, ik verveel me.’

Je ziet Kees zich vervelen. Hij hangt landerig ondersteboven op de bank en heeft intussen de beslagen ramen en de bank betekend. Kees deelt papa Kikker de verveling ook even mee. Maar helaas, papa luistert muziek en leest een boek: een ‘Cocootje’.
En dan valt er post op de mat, wat een interessante envelop! Ook in het dierenrijk bestaat er ‘slakkenpost’, want het is een uitnodiging voor een concert dat al bijna begint! Tijd om de poten uit het water te halen en snel op pad te gaan. Onderweg ziet Kees vele leuke, o zo interessante, maar volgens papa nutteloze dingen. Want beestjes die ondersteboven kunnen lopen, plonsplassen en krokodillentakken zijn niet belangrijk als je haast hebt. Of kunnen die ontdekkingen toch goed van pas komen? Het wordt spannend door een enge gebeurtenis. Komen ze op tijd voor het concert van ‘De Kwakers’?

Met ‘Kom op Kees!’ dompelt Loes Riphagen je onder in de wereld van ouder en kind, werkelijkheid en fantasie. Want waar ouders haast kunnen hebben en papa kikker ‘Kom nou Kees,’ zegt, roept, zucht, bromt, hebben kinderen daar vaak bijzonder weinig boodschap aan. Voor Kees is de weg naar het concert één groot avontuur en ieder object is in zijn fantasie iets om mee te spelen. De inventiviteit en vindingrijkheid die wordt ontwikkeld komen in de situaties van vrolijk tot eng goed van pas, net als in de echte wereld. Spanning, teleurstelling, dapper zijn of de bevestiging die kleuters kunnen vragen en meemaken zijn herkenbaar in dit verhaal. Want waar Kees met plezier door de natuur banjert, moet papa hem ook geruststellen en is de onderlinge band heel belangrijk.

Het illustratieplezier spat van iedere pagina af. Overal zijn oogjes, raampjes, deurtjes en andere diertjes waar je om lacht en blij van wordt. Ontdek slippertjes, tel kikkervisjes en zoek konijntjes. Zelfs Coco vliegt blij voorbij. De afbeeldingen in levendige kleuren verschillen per situatie en zijn met de vele details behapbaar voor een jonger kind, maar ook als volwassene blijf je genieten.

Een werkelijk fantastisch boek met sprankelende illustraties van stoer tot sprookjesachtig en een liefdevol einde. Een prentenboek van het jaar. Een bommetje! Leer, verwonder, ontdek en geniet!
De begrijpbare tekst in korte zinnen leest soepel voor. Met een warm gevoel sla je dit van kaft tot kaft schitterend uitgevoerde boek dicht. Niet voor lang, want ‘Kom mee Kees’ bekijk en lees je met alle kikkerliefde heel vaak voor, tot je ieder detail in je hebt opgenomen.
Aanrader.

Loes Riphagen, Kom mee, Kees, Gottmer, 2021, 40 blz., 9789025774752

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *