6 maart 2024

Marjet Huiberts & Myriam Berenschot – Prinsje kiest zelf!

Wie een boek voor jonge lezers zoekt, heeft ruime keuze in het aanbod. Voor wie een onderscheidend en origineel werk zoekt, is er dit kleurenboek. De vorm van het hardkartonnen boek is een blikvanger. Het guitig kijkende prinsje ook.

Prinsje zagen we eerder in een op- en aftelboek in de vorm van een kasteelmuur met uitgesneden kantelen. Deze tweede Prinsje doet daar niet voor onder, hij is zo mogelijk nog meer bijzonder. Hij weigert zijn traditionele nette saaie zwarte pakje aan te trekken voor een bijzondere dag. Felle kleuren moeten het zijn. Na het eerste bruin/zwart/wit is een regenboog aan kleuren losgelaten op de spreads waarop Prinsje zelf kiest wat hij zal dragen. Sokken, schoeisel, t-shirts, strik, broek of rok; de hele kledingkast komt voorbij tot aan de verplicht te dragen kroon eens per jaar.

Kleuren benoemen is het hoofdonderwerp, maar er kan ook worden geteld. ‘Hij heeft bergen gele sokken … daarvan heeft hij er maar drie.’ En bij de liefst gedragen groene schoenen kun je er vele tellen en intussen leren wat een paar is. De oplettende kijker ziet dat prinsje steeds iets meer heeft aangetrokken. Een kledingstuk erbij in een kleur die is geweest. Vooruitkijken kan ook door de gekleurde stenen in de kroonpunten.
Details zijn overal te vinden waardoor het verhaal steeds uitgebreider wordt. Het eerste Prinsje komt terug en de kleuren uit de bloementuin zijn ook te zien. Naast de kleuren en tellen, ook stapelen, ontdekken, emoties herkennen en is het een verhaal van opstaan tot naar bed gaan.

In de vierregelige gebroken rijm zit een schat aan woorden en abstracte begrippen, bijv. marcheren, zwierig, kliederen, heet of een lakeienploeg in een tekst verwerken voor deze doelgroep is een kunst op zich. De kunst is ook om dit tegelijkertijd beeldend terug te laten komen in de illustratie. De blauwe rok die prinsje graag draagt, zwiert als hij met de koks danst. Op rij marcheren met ridders laat direct zien wat dit woord betekent. Intussen zal het kind het terugkerende knuffelbeertje herkennen dat identiek gekleed gaat en begrijpen wat zweet is.

Een zeer fijn lopende tekst, prachtige kleurrijke illustraties en een geweldige doordachte vormgeving maken dit met de vele gebruiksmogelijkheden een feest van een boek ongeacht welke kleur Prinsje zelf kiest. Het plezier spat er vanaf.

Er zijn personages die je direct in je hart sluit. Prinsje is er één van.
Een absolute aanrader voor uren lees- en kijkplezier!

Marjet Huiberts, Prinsje kiest zelf!, illustrator Myriam Berenschot, Gottmer, 2021, 22 blz., 9789025775643

Eén gedachte over “Marjet Huiberts & Myriam Berenschot – Prinsje kiest zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *