7 maart 2024

Floor Bal en Grootzus – Het einde van Iemand

Dit is nu een boek waar je blij van wordt, hoe vreemd dat mogelijk zal overkomen.
Bij uitgeverij Gottmer zijn dit najaar twee prentenboeken verschenen m.b.t. dit onderwerp. Beide zijn op de eigen manier waardevol. Beide boeken kunnen of moeten gewoon op een plank staan waar kinderen bij kunnen. Niet hoog wegzetten voor ‘als’. Beter vragen over feiten en rituelen zorgvuldig kunnen beantwoorden als er tijd en energie voor is.

De tekst van Het einde van Iemand is nuchter en feitelijk maar ook geruststellend en warm. In treffend gekozen woorden wordt bijv. het verschil tussen levend en dood zijn verwoord en dus niet slapend. De illustraties hierbij, het kloppende hart met o.a. open oog en daarnaast enkel een gesloten oog is zeer goed verbeeld. Of de gebroken bloemstengels: iets is voor altijd stuk.
De verbeelding van ‘Iemand’ als soort schaduw is dat ook, evenals het woord ‘Iemand’ met hoofdletter zodat ieder kan worden ingevuld.

Eerlijk zeggen dat je niet weet wat er na de dood komt is goed. Kinderen vinden het vaak fijn om te horen dat jij ook niet alles weet. Zoals er staat: ‘Het is alleen maar onbekend.’ en ‘Als niemand het zeker weet, mag iedereen het zelf bedenken.’

Het daadwerkelijke afscheid komt ook aan bod. In gedempte kleuren is te zien dat volwassenen ook verdrietig durven zijn en dit kunnen laten zien. De laatste plaat m.b.t. begraven geeft voldoende duidelijkheid over de vraag wat er na het dichtmaken van het graf gebeurt met Iemand. Juist dit zoemt vaak rond in hoofden van denkertjes. Daarbij is ook aangegeven dat de natuur, de kringloop van leven, doorgaat. Daarna wordt naast begraven cremeren aangestipt.

Het allerbelangrijkste staat op bijna de laatste bladzijden: zolang men aan ‘Iemand’ blijft denken en over ‘Iemand’ praat is deze ‘Iemand’ of ieder ander levend iets niet vergeten.
Het gebruik van foto’s en blaasbellen in de illustraties is treffend.

Een prentenboek over een niet algemeen onderwerp dat met respectvolle aandacht is vormgegeven. Goed geschreven en prachtig geïllustreerd. Verdient een plaats in iedere(!) bibliotheek. Aanrader.

Floor Bal, Het einde van Iemand, illustrator Grootzus, Gottmer, 2022, 40 blz., 9789025776220.

Eén gedachte over “Floor Bal en Grootzus – Het einde van Iemand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *