7 maart 2024

Marte Jongbloed – Wies & oma Wisse dl. 2, De beestenbaas

‘De dingen die buiten gebeuren. Daar leer je meer van dan alles wat je op school doet.’

In deel 2 van deze leuke serie neemt oma Wisse haar kleindochter Wies mee naar de dierentuin. Hoe leuk is dat? Maar nee Wies wil niet zomaar wegblijven van school, ze wil naar haar vrienden Zane en Jazz. Oma Wisse, die eigenlijk in Huize Grijsoord woont, zorgt voor Wies. Haar ouders zijn ‘helpers’ en bijna altijd op geheime missie.

Oma en Wies gaan in ‘De beestenbaas’ met oma’s kortingskaart op missie. De directeur van de dierentuin geeft aan veel mensen korting en daar bovenop ook gratis kopjes koffie. Ze gaan eerst naar het apenverblijf waar Wies uit haar ooghoeken iemand ziet wegduiken achter een rotsblok en later staat er in het restaurant een man achter een palm iets op te schrijven.
Bij bijzondere vleermuizen waarvoor ze op speciale missie gingen, is Wies opeens haar oma met dat gekke hoedje kwijt. Wies is in paniek. Er zoeken meer bezoekers naar verdwenen mensen. Ze hoopt dat oma zonder iets te zeggen naar haar vrienden in Huize Grijsoord is gegaan. Helaas is oma Wisse daar ook niet. Wat nu?

Een plan wordt bedacht. Zane en Jazz worden ingeschakeld. De continentcrosser verschijnt en een nachtelijke missie gaat van start. Het wordt spannend. Het is vreemd dat er ineens geen dierverzorgers meer zijn. Zullen ze oma Wisse en al die andere mensen terugvinden? En wie of waar is de beestenbaas?

Het verhaal heeft een prettige dosering van spanning en humor met oog voor emotie, een boodschap en woordenschat. Beeldende situaties in de dierentuin tijdens de voedersessies en de zoektocht naar de verdwenen mensen geven lucht aan de meer spannende momenten. Intussen wordt in grote lijnen uiteengezet waar je allemaal mee te maken hebt bij een bedrijf, leer je iets over dieren en wordt een oplossing gezocht voor het voortbestaan van de dierentuin.

Het omslag is een echte Iris Boter. Het is vrolijk en aantrekkelijk en geeft een scene weer uit het verhaal. In het hele boek staan de geweldige illustraties in kleur en schemer waardoor verhaal en beeld elkaar volledig ondersteunen. Aan vormgeving, lettertype en papierkeuze is veel aandacht besteed. De voorkomende personages worden ook in dit deel vooraf voorgesteld.

Als je wilt weten wat je met een bevroren onderrok kunt doen of hoe een nachtkijker werkt, is dit eigentijdse vlot geschreven avontuur een aanrader! Voorlezen of zelf lezen vanaf ong. 7 jaar.
Leesmeters maken gaat vanzelf met Wies & oma Wisse!

Marte Jongbloed, Wies en oma Wisse De beestenbaas, illustrator Iris Boter, Luitingh-Sijthoff, 2020, 96 blz., 9789024589913

Eén gedachte over “Marte Jongbloed – Wies & oma Wisse dl. 2, De beestenbaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *