4 maart 2024

Marte Jongbloed – Wies & oma Wisse dl. 5, De binnenbaas

Wie de eerste vier delen van Wies & Oma Wisse heeft gelezen, hoef je niet aan te sporen om het nieuwste deel ‘De binnenbaas’ op te pakken. Het heerlijke omslag met alle vrolijke kleuren voor dit vijfde verhaal is misschien wel de meest uitnodigende van allemaal. Het hint op weer een verhaal met alle bekende jonge en oudere personages inclusief een maatschappelijk tintje, humor en gekke situaties. Je wordt nieuwsgierig waarom ze buiten pianohangen, onder een wankele boekenstapel dutten of wijdbeens op het gras zijn neergeploft.

De introductie ‘wie is wie’ is duidelijk en handig, maar laat je ook enigszins fronsen, waarom staat er bij twee bewoners zoveel informatie tussen haakjes? De eerste bladzijden maken direct duidelijk waarom. Heerlijk die telefoonroulette-scène tussen de heer Bolderkar en meneer Abdoel. Ze moeten nogal wat ballen in de lucht houden met zoveel bedrijven. Een agenda bijhouden voor alle werkzaamheden lijkt bijna op kwartetten. Met ouderwetse papieren dan, handig voor het overzicht. De drukke baasjes moeten veel regelen, maar kunnen ook snel schakelen van een zakelijke naar een privésituatie. Dat laatste merken oma Wisse en mevrouw Mosterd minzaam op tijdens hun rustige ochtendkoffiemomentje in de eetzaal. De rust wordt ruw verstoord als de dames Rozeboom en Vogeldans binnen komen racen. ‘Er is bezoek!’ Een onbekende man die zich voorstelt met de naam Overstek komt de binnenboel inspecteren. Is hij ‘De binnenbaas’ uit de titel?

Deze meneer Overstek sommeert iedere bewoner hun heil ergens anders te zoeken want Huize Grijsoord wordt verbouwd en wel per direct. Maar drie maanden logeren bij familie en vrienden daar  bestaat een uitdrukking voor m.b.t. vis en fris. ‘Ik ga de barricades op!’ zegt Mosterd en inclusief spandoek, trui met vredessymbool alias piza-rekenuitleg en media-aandacht wordt er dag en nacht gedemonstreerd. Er wordt voor eten gezorgd door ‘Senioren voor senioren’ die na het wijnen tijd over hebben voor koken en ander goede doelenvermaak. Ze verblijven voor de deur met huisraad naast containers voor overvliegende w.c.-potten en ander koninklijke ingelijsten. Oma Wisse kleedt zich in iets heldhaftigs, maar wel met hartjeshemd.

Buiten bivakkeren op deze leeftijd is niet ideaal. Geen comfort en weinig slaap laat de eerste euforie omslaan in gemopper en vragen stellen. Want waarom moet alles anders als ze met plezier in dit huis wonen? Waarom al die onpraktische fratsen als slakomwasbakken en ouwe-mensen-stoeltjes als je nog makkelijk je voeten in het aanrecht kan wassen en dansend kunt douchen? Want rust roest dus beweeg! En als je iets vergeet, waarom moet je dan ook nog een toegangscode onthouden? Mooie doordenker is dit over drempels: ‘Drempels zijn overgangen. Grenzen.’

De opmerking ‘Het lijkt wel een ziekenhuis’ staat voor steriel en praktisch maar niet de huiselijke sfeer die Huize Grijsoord had. Het thuis van al die bewoners. Het thuis waar kleur voor richting en gezelligheid is en alles ordelijk volgens abc te vinden is. Veeg de vloer aan met ‘het concept’. Wie is hier ‘de binnenbaas’? Meneer Overstek met zijn ‘paar grijze sprieten’ had moeten communiceren.

De ritselaars komen in zicht. Herre gaat na een vuurproef voor Wies mee naar de teleurgestelde oudjes. Oudere mensen zijn onderdeel van de maatschappij met veilige en vooral ook leuke woonwensen. Herre begrijpt wat er is gebeurd: ‘Je moet mensen altijd mee laten beslissen over veranderingen’ niet óver hen beslissen.

Een seriedeel in een themaverhaal, met vaart, humor, fantasie en sociale aspecten dat je achterelkaar uitleest. Geweldige fullcolour illustraties van Iris Boter met fantasie en detail. Nagezonden brieven geven een vooruitblik naar een volgend deel, de serie is nog niet ‘finito’. Dat wordt wat met de drukke baasjes Abdoel en Bolderkar. Voorlezen of zelf lezen vanaf ong. 7 jaar. Altijd goed een Wies & oma Wisse!

Leuke doetip: ontwerp zelf een huis volgens een concept inclusief overstek waar jij het gezellig vindt.

Marte Jongbloed, Wies & oma Wisse – De binnenbaas, illustrator Iris Boter, Luitingh-Sijthoff, 2023, 128 blz., 9789021039183

Naar de andere delen:

Marte Jongbloed – Wies & oma Wisse dl. 1, De bullebakbaas

Marte Jongbloed – Wies & oma Wisse dl. 2, De beestenbaas

Marte Jongbloed – Wies & oma Wisse dl. 3, De bouwbaas

Marte Jongbloed – Wies & oma Wisse dl. 4, De bosbaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *