4 maart 2024

Marte Jongbloed – Wies & oma Wisse dl. 3, De bouwbaas

Van een nieuw deel Wies & oma Wisse wil je zo lang mogelijk genieten. Je weet dat er een avontuur met enige spanning, fantasie en grapjes op je ligt te wachten. Met personages die bij jou in je woonplaats kunnen wonen ofschoon sommige toch wel erg bijzonder zijn. Oma Wisse bijvoorbeeld, de eigengereide oma van Wies. De tweeling Zane en Jazz zijn de beste vrienden van Wies. Samen zien ze overal een speelplek in. Dit keer is het een zandbak. Nou ja een zandbak, een opengebroken straat.

De bouwbaas van deze straat heeft niets met lang genieten van een avontuur. Tijd is geld. En als het moet gaat alles maar iets minder zorgvuldig, flink geld verdienen is belangrijker. Wies en de tweeling zijn juist geduldig als echte archeologen een schat uit 1874 aan het vrijmaken, het deksel is al gevonden. Wies ’s avonds wordt geacht mee te gaan naar Huize Grijsoord, waar oma ook een soort parttime woont en gaan Zane en Jazz nog even verder met hun onderzoek.

Als oma en Wies ’s avonds laat thuiskomen staat de moeder van de tweeling hen ongerust op te wachten. De tweeling is niet thuisgekomen en ze kan ze nergens vinden! Een zoektocht volgt, ze komen ook bij de opengebroken weg. Ze zien tot hun verbazing dat er al geasfalteerd is en de werkvoertuigen zelfs vertrokken zijn. De politie wil niet helpen zoeken. De bouwbaas De Graaf heeft geen boodschap aan spelende kinderen op een bouwterrein. Waar zijn ze? Horen ze iets in de verte? Of de diepte? De hulp van de ritselaars, de vader en moeder van Wies, wordt ingeroepen. Ook zij komen niet. Maar dan ineens is daar dé Herre! Dan komt het vast goed!

Alle personages worden ook in dit deel vooraf voorgesteld. Er wordt in het verhaal regelmatig uitleg gegeven over eerdere gebeurtenissen zodat het los te lezen is van ‘De bullebakbaas’ en ‘De beestenbaas’. Vloeiend worden een aantal woorden of begrippen in de tekst verwerkt waardoor ongemerkt woordenschat wordt uitgebreid. Het aantrekkelijke omslag geeft voor de lezers vanaf ong. 7 jaar alvast een inkijkje in het verhaal mocht het té spannend worden. Dit geldt ook voor de vele illustraties volledig in kleur in het verhaal. De vormgeving, het lettertype en de papiersoort zijn zoals iedere keer prima.

Bijzondere situaties is Marte Jongbloed niet vreemd en dat is nu juist het leuke aan deze verhalen. Een dosis gezonde spanning, humor en kinderen die zelf spelen en ontdekken zijn ook kenmerken van deze vlot geschreven avonturen. Fantasie met werkelijkheid vermengd maken ‘De bouwbaas’ met de altijd mooie en grappige illustraties van Iris Boter tot weer een heerlijk avontuur. Alle drie de baasdelen!

Marte Jongbloed, Wies en oma Wisse De bouwbaas, illustrator Iris Boter, Luitingh-Sijthoff, 2021, 128 blz., 9789024595693

Eén gedachte over “Marte Jongbloed – Wies & oma Wisse dl. 3, De bouwbaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *