Zondagnacht jl. was het 80 jaar geleden dat ‘Het Apeldoornsche Bos’ werd ontruimd. In één nacht bijna 1300 mensen op transport naar Auschwitz. Daarna moest ook het personeel. Weggevoerd, allemaal. Enkelen overleven.
Over dit bizarre deel uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog kun je lezen in het op feiten gebaseerde ‘Hanna’s reis’. De levensgeschiedenis van Greta Swart.
Op de website van Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch is heel veel informatie te vinden.
Ook educatieve programma’s! ‘In gesprek over thema’s als vrijheid, vriendschap, veiligheid en vluchten’
Een lesdoos – en koffer bij dit boek is ontwikkeld door CODA en Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Het centrum is te bezoeken: PO, VO, MBO, HBO en WO.
Een belangrijk onderdeel, zo staat op de website: is het leggen van verbindingen naar het heden en de actualiteit.
Het boek was gereserveerd in de bibliotheek om afgelopen weekend te posten. Het kwam wat later, alle berichtgeving rondom ‘Holocaust’ deze week maakt het nog meer nodig om weer onder de aandacht te brengen.
Een onuitwisbare indruk bij een eerste lezing, met dit omslag: waarop vlag, huis en spoor te zien zijn. Een eigen exemplaar ligt na tweede lezing in de boekenkast.
Martine Letterie, Hanna’s reis, Leopold, 2012, 144 blz., 9789025859282 – heruitgave 2018, 176 blz., 9789025875589
Samenvatting:
Het is oorlog en de joden mogen niets meer van de Duitsers. Hanna is vijftien. Ze werkt als dienstmeisje en daar mag ze ook al niets. Ze wordt er gek van. Dan ontmoet ze Anneke. Elke avond na het werk lopen ze samen op. Al snel bedenkt Hanna een gevaarlijk spel. ‘Ik durf, ik durf, wat jij niet durft…’ Ze dagen elkaar uit en Hanna durft het meest.
Als ze voor de zoveelste keer op het politiebureau zit, moet ze van de kinderpolitie naar een joods tehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen in Apeldoorn.
Woedend is Hanna, maar haar ouders zijn het ermee eens. Die denken dat ze daar veilig is voor de Duitsers. Ze vertrekt op 1 maart 1942, met de belofte dat ze eind mei weer naar huis mag. Maar dat pakt heel anders uit…
Dat joodse tehuis heette het Paedagogium Achisomog en stond op het terrein van de joods psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch. Beide werden in januari 1943 in één nacht door de Duitsers ontruimd.
Eén gedachte over “Martine Letterie – Hanna’s reis”