14 mei 2024

Bette Westera & Mies van Hout – Brave hond! Stoute kat!

Twee kunstenaars uit de kinderboekenwereld, een kleurrijk uitgedacht omslag en een grappige effectieve titel en je hebt een creatieve topper in handen. ‘Brave hond! Stoute kat!’ geeft direct aan dat dit boek over tegenstellingen en dieren gaat. Het is echter veel meer.

Het boek is opgebouwd uit telkens twee tegenoverliggende pagina’s waarop twee dieren met tegenovergestelde karakters. Bij ieder dier, in een andere kleur, staat een gedichtje waarin woorden zijn gekozen die passend zijn bij het begrip dat erboven wordt genoemd. Regelmatig zijn allitererende woorden gebruikt, waardoor het vloeiend leest. Een dreigende toon met ‘ik’ en ‘moet’ bij bijv. bij de gorilla, of een timide ‘mag ik’ en ‘een keer’ bij de verlegen lesula-aap zijn als ‘bazig en verlegen’ herkenbaar uit het spel.

In totaal heeft Bette Westera 32 gedichtjes ofwel versjes gemaakt bij begrippen die een karakter van een dier weerspiegelen. Een mooie is ‘onbesuisd’, een woord dat je minder tegenkomt. Door vaak het woord ‘lekker’ bij de opgesomde activiteiten te gebruiken ontstaat er een tomeloze snelheid in voorlezen. Precies hoe de snelle eekhoorn kan rondspringen. Soepel verbeeld is de lenigheid van de tuimelaar en het logge van de potvis en door de illustratie wordt het verschil tussen groot en klein duidelijk gemaakt.
De teksten bevatten naast gebruikelijke ook niet alledaagse woorden en begrippen: doodgewoons, wolkenwit, krassen, mottige of gewillig. Of andere dieren dan de afgebeelde als lawaaipapegaai of pijlstaartinktvis. Tevens is er ook aandacht voor algemene ontwikkeling in o.a. windrichting en habitat. En wie weet hoeveel tenen een luiaard heeft? Een titel die zelfs de vraag kan oproepen of de gebruikte begrippen ook stereotypen kunnen zijn.

De illustraties van Mies van Hout zijn expressief schitterend zoals we van haar kennen. Geen enkele vorm is gelijk, geen enkel dier is hetzelfde. Niet in leefwereld, niet in soort vacht of in emotie. Het bijbehorende natuurlijke gedrag van een dier zie je in één oogopslag terug. Bijv. de snelle lenigheid van de cheetah of de statige houding van de kalkoen. Soms kom je een verrassende tegen. Het schone bedeesde varken met bijeengehouden pootjes in strakkere lijnen tegenover het vieze door de modder gerolde wrattenzwijn en waarvan iedere haar een andere kant op wijst. De laatste twee met links de schattige huismussen en de zwierende zwaluwen geven een spontane glimlach.
De gebruikte kleuren en vormen per dier laten de emotie exact tot uitdrukking komen. De oranje gestreepte clownsvis tegenover de bijna inktzwarte hengelvis is een mooi voorbeeld, maar ook de gifslang en de regenworm. De zachte kleur van de worm met een bedeesd kopje staat haaks op de uitgestoken gespleten tong en het dreigende donkerblauw met neongroen van de slang.

Een doordacht en fantasierijk concept dat is uitgemond in een krachtig leerzaam prentenboek vol emotie, woordenschat, humor, begrippenkennis, structuren, kleuren, verbeelding en vooral informatie over het karakter van een dier getroffen in samengaand beeld en woord. ‘Brave hond! Stoute kat! is een geweldige titel die voor vele leeftijden vanaf ong. 5 jaar inzetbaar is door de diverse gebruiksmogelijkheden van taal tot kunst. Poëzie verwerken in een expressievak kan ook in groep 8! Een boek dat bijdraagt aan enorm veel lees- en illustratieplezier. Om vrolijk van te worden!

Op de website van Mies van Hout zijn diverse tips voor gesprek en verwerking m.b.t. deze aanrader te ontdekken.

Bette Westera, Brave hond! Stoute kat!, illustrator Mies van Hout, Gottmer, 2021, 40 blz., 9789025775346

Eén gedachte over “Bette Westera & Mies van Hout – Brave hond! Stoute kat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *