9 maart 2024

Mieke van Hooft & Marijn van Wateren – Hartjes met een kus

Zomervakantie komt in zicht.
Welk voorleesboek neem je mee?
Er zijn verschillende bundels met losse verhalen over vaak twee kinderen in de boekwinkel te vinden. Deze met in de hoofdrol Puck en Arend is dit jaar uitgekomen.

Puck en Arend wonen in twee huizen: soms bij mama en soms bij papa. Maar waar ze ook wonen, overal zijn avonturen te beleven. Puck en Arend lachen, huilen, maken ruzie, zijn stout, bang of boos.

De verhalen bestaand uit ong. vier kolommen tekst gaan o.a. over onderwerpen dichtbij huis, school, dieren en gebeurtenissen gerelateerd aan de jaarkalender en worden afgewisseld met versjes. De titel link je bijna vanzelfsprekend aan moederdag maar zoals de achterflaptekst ook zegt: Maar ze vinden elkaar én hun mama én hun papa (meestal) heel erg lief. De titel is dus een combi van meerdere hartjesmomenten in het boek. De schutbladen laten vrolijke resultaten van dit knipwerk zien.

De levendige kleurrijke illustraties van Marijn van Wateren zijn absoluut een toevoeging aan de teksten. In een eigen losse stijl maar zeker doordacht in compositie zie je avonturen in beeld of worden gedachten weerspiegeld. Met juist dat extra vleugje fantasie voor een lach, de rake tintjes van emotie en volop beweging worden de verhalen sprankelender. Tekst en beeld vullen ook hier elkaar aan.

Thema’s als dierendag, sint, kerst, sneeuw en vriendjes komen zeker voorbij, soms net weer anders dan je vooraf verwacht. Titels als blote-billen-bloemen of snotjes maken nieuwsgierig. Ook serieuze onderwerpen komen aan bod, bijv. milieu en ook twee over als er een stoeltje leeg blijft in de klas en hoe je daarmee om kunt gaan – mogelijk even vooraf zelf lezen. Daarna is er weer iets met gelukssstenen, paaseieren of een piratenfeest.

Niet exact alle verhalen gelezen, ook hier bijna vakantietijd. Het laatste verhaal: Vakantie! Dit boek gaat terug naar de bibliotheek, ga jij het lenen? Of kijk het in de winkel in als je een verhalenbundel zoekt.

Mieke van Hooft, Hartjes met een kus, illustrator Marijn van de Wateren, uitgeverij Clavis, 2023, 120 blz., 9789044847925 

Eén gedachte over “Mieke van Hooft & Marijn van Wateren – Hartjes met een kus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *