Je zal maar enthousiast zijn, súper enthousiast, súper súper enthousiast, zo blij dat je jouw nieuws echt en wel direct aan iemand moet gaan vertellen. Kleine Aap gaat nog voor het ochtendgloren steppend op pad. In de apenboom is het nog stil en donker, op één lichtje na.
‘Het is stil aan de rand van het Grote Woud.
En het is nog heel vroeg in de ochtend.
Daar is Kleine Aap.
Ze stuitert op haar stepje door het gras, zo blij is ze.‘
Als je iets moet kunnen vertellen betekent dit dat er iemand moet zíjn die luistert naar jouw verhaal en daar zit ‘m nu net de kneep. Het eerste dier dat Kleine Aap tegenkomt heeft meer belangstelling voor de rode step dan voor wat ze zegt: ‘je raadt nooit wat ik heb.‘ Of is het toch de opvallend rode step? Achtereenvolgens wordt gedacht dat ze gaat verhuizen, krijgt ze een vinnige aanmerking of wordt ze nagepraat en gezien als lekker hapje. Ze steppert steeds sneller, haar humeur wordt er niet beter op, want heeft er dan niemand tijd om heel eventjes te luisteren? Net nu zij zo groots nieuws heeft? Denken ze allemaal beter te weten wat zij, Kleine Aap wil, vindt of moet? En dan ineens, kijk uit!
Onverwacht kan Kleine Aap het nieuws wél vertellen aan de grote vriendelijke Olifant in een groot luisterend oor. Dat oor waarmee de blij verraste olifant Kleine Aap al van ver hoorde aankomen. Olifant luistert geïnteresseerd, is misschien zelfs nieuwsgierig, en ze gaan meteen op pad naar de plaats van het grote kleine nieuws. De step blijft achter. Als een zwaan-kleef-aan wordt de rij steeds langer. Wat heeft Kleine Aap in Olifants oor gefluisterd dat zo bijzonder is? Waarom willen de andere dieren nu wél luisteren ervaren wat er gefluisterd is en zij niet konden horen? Groot is de verrassing in tweevoud bij de Apenboom, nu vol activiteit in het volle licht.
Tijdens het voorlezen bemerk je een spanningsveld dat door het hele verhaal wordt vastgehouden. Voor de spanningsboog van de kleine luisteraar is het daarom handig om in één keer door te lezen. Er komt niets van het grote nieuws naar buiten tot Olifant en Kleine Aap bij de Apenboom aankomen.
Moeder Aap is blij haar weer te zien en zegt nog beschermend dat ze niet alleen op pad mag gaan, want ál die gevaarlijke dieren die daar zijn! Verdiepend kan worden gewerkt met wisselend perspectief in landschap, bijv. vlak en dalen; of wat is veiliger, alleen met je step door het Grote Woud of op Olifants rug de tocht maken? En wat is een vriend: degene die naar jou luistert en omkijkt of iemand die er hetzelfde uitziet als jij?
Mies van Hout laat je genieten van kaft tot kaft, van kleur naar kleur. Je bladert, je kijkt, je ontdekt, geniet en vliegt weer terug naar de volle Apenboom, net als Kleine Aap om de pracht te bewonderen. De eerste schutbladillustratie geeft contouren weer van dé plaats onder een sterrenhemel waarna je doorheen de dag meegaat in licht en kleur passend bij het moment van de dag. En dat niet alleen, ook details geven tijdstip of plaats van de scènes aan. Landschap met bijbehorende vegetatie en insect zijn afgestemd. De goede kijker ziet in de schaduw meer verhaal. De ene wil iets, de ander lust iets, beide vertellen over emoties. De details die niet in de natuurlijke omgeving vallen op door kleur.
Een prentenboek waarin ontzettend veel gebeurt en niet alleen kinderen vertelt dat luisteren naar elkaar belangrijk is. Ook de volwassen voorlezer kan ontdekken dat als je niet serieus luistert naar een ‘Kleine Aap’ je heel bijzonder nieuws kunt missen.
Het is ook een verhaal waarin grenzen en gedrag zijn verwerkt. Het is vanzelfsprekend dat een kind graag wil ontdekken waarvoor hulp nodig is bij het leren kennen van grenzen rondom veiligheid of gedrag. De laatste schutbladplaat is posterwaardig; wie wil deze niet in de kinderkamer hangen?
Een tijdloos prachtig prentenboek. De expressieve kleurrijke illustraties vol verhaal en beweging, de tekst vol verwachting en emotie in treffend strak gekozen woorden: dit is wat een prentenboek een prentenboek maakt!
Mies van Hout, Kleine Aap, Hoogland & Van Klaveren, 2024, 32 blz., 9789089674425
TIP: Mies van Hout geeft via de QR-code in het colofon tips en knutselopdrachten én met overzichtskaart over de afgelegde route van Kleine Aap. Dit boek is een geweldige cadeautip voor ieder kind dat een broertje of een zusje krijgt.
Meer werk van Mies van Hout op Lezersgoud:
Mies van Hout – Was ik maar
Bette Westera & Mies van Hout – Brave hond! Stoute kat!
Mies van Hout – Ga je mij kietelen?
Mies van Hout – Zie de maan schijnt door de bomen
Mies van Hout – Dit is mijn papa