4 maart 2024

Mies van Hout – Zie de maan schijnt door de bomen

Door de titel ontleend aan een klassiek sinterklaasliedje en het knusse tafereel weet je dat het een sinterklaasboek is. De dieren op het omslag hopen op een gezellige sinterklaasavond. Ze zijn al helemaal in de stemming en gaan verkleed in optocht en pepernoten strooiend door het bos.

Als je het openslaat kom je terecht in sfeervolle winterse taferelen. Het vosje kijkt van een afstand naar de aankomst waar de kinderen ‘Zie ginds komt de stoomboot’ zingen in een sneeuwlandschap. Met Vosje in zijn kielzog kijkt Sint op zijn paard met paardenvoetjes naar zingende kinderen in een verlicht warm huis.

In een volgende scène volg je Vosje door het bos verlicht door een volle maan op weg naar de andere dieren. De medebewoners kijken hem verwachtingsvol aan wat hij te vertellen heeft. Sint kwam zoals ‘alle jaren daar weer uit Spanje varen?’ en ‘Wie brengt een zak vol lekkers mee?’ zijn de herkenbare liedjes bij deze gezellige illustratie. Samen pepernoten bakken gebeurt ook bij Vosje in de holle boom als de wind door de bomen waait. Een hol-huis dat zelfs een bovenverdieping heeft en een open haard voor het zetten van schoentjes groot en klein. Zijn de wortels erin van de dierengroep ook voor het paard en waarvan is de tamboerijn gemaakt? De vraag blijft of Sint als hij naar de in de sneeuw spelende kinderen gaat nog tijd heeft om bij hen langs te komen.

Iedere dubbele pagina is een feestje om te bekijken. De illustraties bij ‘Sinterklaasje, kom maar binnen’ en ‘O, kom er eens kijken’ kunnen zo op een poster, maar de laatste op het schutblad is de top, de vrolijke dieren wil je als behangrand!

In deze heruitgave met hardkartonnen bladen zijn twaalf oude bekende liedjes nog herkenbaar maar aangepast aan deze tijd. Enkele oude woorden zoals ‘gard’ en ‘kaatseballen’ zijn blijven staan waardoor voor jong iets te leren valt en ouder ook als vanzelf kan meezingen. Samen genieten van een boek!

De liedjes zijn zodanig achterelkaar gezet waardoor het geheel als één verhaal leest. Een kind en ook de volwassen prentenboekliefhebber zal vooral veel kijkplezier ervaren bij het zien van de verschillende scènes met grappige en terugkerende details in evenzoveel kleurstellingen. Een echte Mies van Hout in winterse setting met o zo mooie knappe tekeningen.

Prachtige klassieker in een nieuw stevig jasje voor vele kinderen. Een fijne cadeautip, wie weet voor in de schoen: ‘Dank u, Sinterklaasje’!

Mies van Hout, Zie de maan schijnt door de bomen, Gottmer, 2022, 28 blz., 9789025776763

Eén gedachte over “Mies van Hout – Zie de maan schijnt door de bomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *