27 maart 2024

Milja Praagman – Ik kleur van jou

Er zijn stapels boeken met verhalen voor elk moment in een leven, iedere lezer zal dat na een kleine zoektocht kunnen beamen. Aan emoties in bepaalde periodes passend beeld geven is al lastiger. Nog persoonlijker zijn gedichten. Het juiste ritme kunnen vatten, exact voldoende tekens om die snaar te raken; dat is Kunst.

Ik kleur van jou is uitgekomen in april 2023, enkele weken later volgde een tweede druk. Dat is bijzonder voor een bundel met gedichten voor kinderen gezien de NUR-codes. De ene geeft prentenboeken onder de 6 jaar aan, de andere poëzie voor kinderen. Een derde code had niet misstaan want zelfs volwassenen zullen een aantal gedichten twee of meer keren lezen om de woorden goed te interpreteren. Of direct een favoriet eruit nemen door de toegankelijke rakende stijl van Praagman. Een boek breed kunnen inzetten voor verschillende momenten is positief en geeft de kwaliteit aan.

Twijfelmoed met de illustratie van het sprekende omslag is daar een voorbeeld van. Wat is twijfelmoed en hoe vertaal je dat naar kinderen, maar ook naar jezelf, ogen die vrienden willen worden met het donker omdat er een wentijd nodig is om elkaar echt te leren kennen? Of het troostrijke tot de verbeelding sprekende Hemelen: Je bent er nog / maar ook al weg / gevlogen. Geen verdere uitleg kun je geven want een brok moet eerst worden weggeslikt. Overigens doet Ik zie je daar niet voor onder. Een lach verschijnt bij ‘Wonderrijk’, door de verwachtingsvolle tekst en de plaat van twee omhelzende ganzen. Het gedicht Opscheppen met een schaap en lam als illustratie geeft een dubbele betekenis van het werkwoord.

Poëtisch drijf je mee met het Onderwaterstrijkorkest en waan je je in een oceaan beschenen door een stralende zon in vakantiesetting. De schitterende verfijnde vlinders in subtiel gekozen kleur komen het dichtst bij de titel Ik kleur van jou als je het hebt over kleuren, het blozen, bij eerste ontmoetingen en het besef dat je een deel van jezelf ontmoet tot kleuren omzet in ‘ik hou van jou’. Een volgende lezer ziet vast een ander gedicht in de titel terug, om te beginnen de prachtige pauw in blauw en diverse andere dieren. Je kunt ze allemaal bespreken, fijner is het om zelf te ontdekken.

Verschillende zijn toegankelijk voor een poëzieles. Bij Fluisterriviertje kun je een schrijfopdracht geven. Door Niets vraag je welke emoties herkenbaar zijn:

Hoe mijn hondje huilt / niet van verdriet / maar van zó blij / dat hij bomen ziet.

Of zonnend / zoals mijn kat / op een kussen / helemaal plat.

Zo kan alles / en niets ineen / voelen als armen / om je heen.

Gedichten die voor ieder op de eigen manier waardevol zijn. In Magneetje werd al getoverd met taal en beeld. Ik kleur van jou is zo mogelijk nog sterker en doordachter, voor een nog een breder publiek. Ook in deze bundel wordt middels dieren beeld gegeven aan de gedichten. De verwondering gaat voort, de kleuren zijn bijna nog subtieler, doordachter zijn de gekozen poëtischere woorden in een eigen ritme, de lach en de traan nog intenser.

Op de schutbladen komen alle gebruikte kleuren als een regenboog terug. Hang een plaat aan de wand voor een moment van een rust, reflectie of die warme nodige glimlach. Kleurgedichten voor iedereen. Tijdloze aanrader voor iedereen.

Milja Praagman, Ik kleur van jou, Leopold, 2023, 48 blz., 9789025885076 

Eén gedachte over “Milja Praagman – Ik kleur van jou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *