7 maart 2024

Nicolaas Matsier – De Amsterdamse Boskat

Deze week kwam een onbekende kat logeren. Verzorgd, schoon, gelijkmatig getekend, een halsbandje om en gedroeg zich ook nog netjes. De vuilnis was net opgehaald, wat restjes bleven achter op de stoep. Hij snuffelde nog wat. Sommigen zeggen schattig, anderen vinden het gewoon gezellig zo’n kat die er ineens is. Maar wat als je een paar dagen weg moet? Waar laat je het beestje? Zijn er buren die wat brokjes in een bakje mikken, die stinkbak schoonmaken? Of zet je een doos met een dekentje in de schuur want de vlooien moeten je niet aanspringen bij thuiskomst. Of toch….naar het bos?

Deze Amsterdamse boskat maakt echter veel meer mee. Hij wordt gekidnapt, hij kan mauwen wat hij wil maar de mensen begrijpen hem niet. Staat hij daar dichtbij huis wat te snuffelen aan het vuilnis wordt hij daar hopla in een auto getild! Dachten die mensen dat hij was gedropt in het bos! Hij weet dat dat vaker gebeurt zo rond vakantietijd maar hem overkomt dat dus in omgekeerde volgorde. Eerst ben je lief, rennen die bazen voor je en dan ben je zelf net afval vertelt hij je.

Deze kat vraag zich ook af wat nu een goed woord is voor de mensen waar hij woont en hoe vervelend tot klef ze moeten zijn? Over het eten en verder gerei heeft hij ook wel een verhaal.
Aan zo’n logeerpartij komt altijd een einde. Het echte thuis blijft trekken en je wilt weer jezelf kunnen zijn. Of die tijdelijke bazen willen weten wat er in dat kokertje aan de halsband zit. Doen ze net of ze een goede daad verrichten door het beestje naar dat adres te brengen. Of ze bellen eerst. En zo is deze kat weer thuis, kan hij lekker in het Amsterdamse Bos rondscharrelen. Totdat.

Dit klein formaat lees- en prentenboek lees je achter elkaar uit. Met een glimlach. Het verhaal is vanuit de kat met hier en daar mogelijk wat overdrijving verteld. Of vindt de kat dat juist niet? De illustraties van Sjaak Rood zijn van mooi, gek tot hilarisch en soms alsof je naar een tekenfilm kijkt. De plaat met al die katten in het bos is geweldig. Het is net cabaret, de illustraties met dit verhaal, het houdt een spiegel voor van hoe de mens in deze maatschappij omgaat met het dier. Specifieker: de Amsterdamse Boskat.

Voor wie een cadeautje zoekt voor een dierenliefhebber….? Dus ook voor volwassenen die vanzelf gaan voorlezen.

Nicolaas Matsier, illustrator Sjaak Rood, De Amsterdamse boskat, 48 blz., 9789089673930

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *