27 maart 2024

Ted van Lieshout – Ze gaan er met je neus vandoor

Ze gaan er met je neus vandoor is een pakkende titel en het openingsgedicht van deze verhalende zeer doordachte gedichtenbundel. Of is het een verhaal met toevallig zeven gedichten? Dit ‘Van Lieshoutje’ laat zich niet in één categorie stoppen.

Na het eerste gedicht blijkt de dichter te lijden aan liefdesverdriet en bieden zijn letters een helpende hand door een nieuwe partner te zoeken. Een andere lettergroep reageert, een dialoog ontstaat en vervolgens een oorlog. Zwart overwint, maar komt gehavend uit de strijd.

Ted van Lieshout speelt niet alleen binnen boekgenres met conventies, ook in het boek varieert hij, met de ruimte en vorm van de letters. Het leidt tot sterke typografische grapjes. Knap is de manier waarop met woorden in zowel vorm, het ontbreken van leegte, als betekenis een oorlog uitgebeeld wordt.

Je zou ook nog een diepere, filosofische laag in het boek kunnen vinden. Wanneer hebben letters nut? Help je met andermans geluk of kies je eerst voor jezelf? Laat je een ander meeprofiteren van je eigen grote ruimte of trek je een duidelijke grens?

Van Lieshout heeft voor dit boek de grote poëzieprijs jongerenjury 2019 ontvangen, alsmede de gerenommeerde prijs ‘De boekensleutel’, de Jeugdliteratuurprijs die bij hoge uitzondering wordt toegekend.

In het boek algemeen schuilt met de onderwerpverandering van liefde naar (Eerste Wereld)oorlog een boodschap. ‘Ze gaan er met je neus vandoor’ wordt op deze manier een gelaagd boek op vele niveaus. Van een glimlach bij het wegbonjouren van de paginanummering tot ontroering bij het gedicht ‘Winter in Ieper’.

Een boek dat in iedere boekenkast de sleutel tot de kunst van het lezen mag zijn. Om opnieuw te lezen en te bekijken, steeds weer. Om over na te denken.

Ted van Lieshout, Ze gaan er met je neus van door, Leopold, 2018, 88 blz., 9789025875299

2 gedachten over “Ted van Lieshout – Ze gaan er met je neus vandoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *