4 maart 2024

Octavie Wolters – Het lied van de spreeuw

Spreeuwen in de tuin. Het is koud. Meer vogels komen aanvliegen. Ineens het besef dat een prachtig boek als een kunstwerk tentoongesteld staat te wachten op woorden. Woorden die nu in kersttijd op zijn plaats vallen terwijl een levendige spreeuw een lied produceert richting de vaste bezoekers van de voederplank.

Dit boek, ‘Het lied van de spreeuw’, is krachtig door de eenvoud in kleur en rake linosneden. Een verstild landschap dat een enorme rust uitstraalt in de hectiek van het bestaan. Een rust in leegte als de wereld op een andere dan niet verwachte manier tot stilstand is gekomen. In die stille wereld worden de als vaak gewoon ervaren verschijnselen plots de grote  wondertjes in de natuur.

Deze unieke spreeuw overziet en geniet op zijn vlucht over het land. Veel aspecten omvatten zijn gedachten die uitmonden in een lied over hoe mooi alles is. Een lied voor iedere vogel die ervoor openstaat.

Verschillende soorten vogels komen op de ronde van de spreeuw voorbij. Hij krijgt tips om op te nemen in zijn lied. De specht die met zijn herkenbare snavel in de eik zit te hakken adviseert om te denken aan de bomen: ‘Over hoe ze precies tussen de hemel en de aarde in staan en hoe ze de lucht dragen.’ De uil vertelt over de kleuren van de nacht, het roodborstje over bloemblaadjes knisperend in de wind. De ijsvogel komt hij tegen op een tak aan spiegelend woorden vertellend water. Ook zijn spreeuwenvrienden zoekt hij op waarvan hij een te overdenken uitspraak meekrijgt: ‘Alleen samen zijn we heel.

Hoe vaker je bladert, hoe meer je ziet in al het zwart wit met een enkel geel accent. Alle kleuren van de natuur trekken aan je oog voorbij. Alle klanknuances neem je op door de geweldige, stoere en stijlvolle linosneden. Details in vleugels of ogen, de weidsheid van het landschap, de solo vliegende spreeuw tot een spread waarin alle vogels in elkaar passen, alles is treffend op de eigen manier. De totale vormgeving van papierkeuze tot lettertype, taal en afbeeldingen is doordacht en geeft zowel een robuust als een elegant effect waardoor een harmonieuze combinatie ontstaat.

Het wonderlijke van de natuur gevat in een spreeuwenlied. Een lied dat poëtische taal herbergt met daarin verweven de boodschap dat je goed bent zoals je bent en enkel samen één geheel bent. Een wereld om te ontdekken en in op weg te gaan.

Schitterend kunststuk. Een ode aan de grootse eenvoud van de natuur.

Zonder leeftijd, een warm cadeau.

Octavie Wolters, Het lied van de spreeuw, Ploegsma, 2021, 32 blz., 9789021681924

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *