9 mei 2024

Yorick Goldewijk – Grijs ijs met haren

Met de zomer in zicht, warme dagen in het voorjaar komt de trek in ijs vanzelf bij kinderen boven. Maar grijs ijs? Welke smaak is dat dan? Haren…brrr.

Een jaar wachten op de ijscoman is lang en als je dan die ene bel eindelijk hoort, schiet je toch in je slippers en ren je naar buiten? Dat doet Tirza dan ook.
Onderweg bedenkt ze welke smaak ze zal kiezen. Eén bol zei mam, dat maakt de kleurkeuze nog moeilijker.
Maar dan ziet ze de man staan, is het een ander? Hij zegt Wijsman te heten in plaats van ijscoman. De bakken met ijs hebben kleuren als vies grijs tapijt, er zitten stukjes in of zijn het haren van een tapijt? Wat is hier mis?

De uitleg door Wijsman maakt het er niet beter op. Iets met vieze groente- en insektensmaken. Alles voedzaam en gezond. Geen kleurstof en suiker. Wel pootjes.
Thuis vertelt ze haar moeder over de vreemde ontdekking die vervolgens enthousiast reageert met een Ja goed hè?’ (..) ‘Hij stond in de krant. En hij komt elke dag! Ook pap doet zo raar blij.

Tirza is zwaar teleurgesteld. Ze wil smulijs. Isam komt bij haar langs, zelfde verhaal. Toch samen naar het park, dan maar zonder ijs in de zomer.
Bah, zien ze daar die Wijsman graven naar wormen en tot overmaat van ramp nog levend in zijn mond stoppen. Wie is er hier gek? Hij? Of ook hun ouders?
Er komt een plan na een ontdekking. Zijn hun ouders van vriendjes echt zo gezond en eerlijk bezig? Ha, een plan!

Een verhaal voor de beginnende lezer dat lekker vies en gek is maar ook laat nadenken over wat je eet en wat gezond eten is. Misschien ook over wat je kunt veranderen door alternatieven te zoeken.
De bladzijden met ‘Wat zal ik nemen?’ kun je bijv. als vers voorlezen door de verschillende smaken maar ook door woorden als siddert, sizzelt, knorrig. In korte zinnen wordt met humor een beeld neergezet, mede door de grappige illustraties van Katrien Holland. Verschillende emoties of gedrag komen voor. Woordenschat? Jazeker, en weet jij wat vitaas, voezels en fla-fi-lo-fiden is? Lees in dit deel uit een beginnende-lezen-serie welk feestmaal deze slimme kinderen gaan voorbereiden!

Yorick Goldewijk, Grijs ijs met haren, illustrator Katrien Holland, Zwijsen, 2023, 40 blz., 9789048746972

 

Eén gedachte over “Yorick Goldewijk – Grijs ijs met haren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *