9 maart 2024

Paul Biegel – De vloek van Woestewolf

Schemerige namiddagen, maanschijnsel door kale boomtakken, een sluier mist: tijd om De Vloek van Woestewolf uit te lezen!
Het fantasierijke magische wonderlijke verhaal waarin tijd, ringen en stand van planeten een rol spelen.

Dokter Kroch ontvangt een kist. De bijgaande brief van de hertog van Woestewolf heeft een bijzondere boodschap: ‘smeek u hier te komen – ik lijd aan goudkoorts – al honderden jaren – komen’, maar wordt door Kroch terzijde gelegd. Hij is wetenschapper en moet niets hebben van toverij, hij wil weten hoe en waardoor. Valet zijn knecht is wel onder de indruk van deze kist met goud. Ook de twee struikrovers Oenk en Boenk.
Na een visite aan een boerin met een voorzienende blik en een ontdekte kracht van het bijzondere goud wordt de zoektocht naar het kasteel van de hertog gestart.

Wat volgt is een spannende, dwaze, inventieve tocht met een lach en een griezel waarin de omgeving beeldend aan je oog onttrekt. Een oog speelt ook een rol. En meer poppenkast. De herberg ontbreekt niet. Er is zwart en wit. En goud, veel goud. Of een slinger in de tijd, eens in de dertien jaar voor zeven nachten. In een ruïne zijn spoken. Verbeelding? In een kasteel ga je rond rond rond. Toverij? Doorzichtbaar. Niets is wat het lijkt.

De originele, geweldige illustraties van Carl Hollander geven de sfeer van ‘Woestewolf’ uitstekend weer in zowel zwartwit als kleur.

Een echte Biegel. Een voorleesboek bij uitstek met karakteristieke personages en een spelen met tijd in de verschillende werelden waarin werkelijkheid en magie op een meesterlijke wijze zijn vermengd.

Deze Biegel zou een verfilming waard zijn of is er misschien. Of zou de ooit gemaakte tv-serie, waaraan een vage herinnering, een revisie kunnen krijgen? Er blijken voor deze serie als decor-achtergrond ook de illustraties van Carl Hollander te zijn gebruikt.

Dit is mijn zalige voorleesfavoriet en zo bleek vorige week ook van een ooit groep 7 docent. Inmiddels is ze bijna 80. Ze leest nog steeds (recente) kinderboeken. Nooit te oud voor jeugdliteratuur. Heerlijk.

Paul Biegel, De vloek van Woestewolf, illustrator Carl Hollander, Gottmer, heruitgave 2021, 176 blz.,, 9789025773854

Eén gedachte over “Paul Biegel – De vloek van Woestewolf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *