9 maart 2024

Chris Naylor-Ballesteros – De koffer

Een vierkant prentenboek dat meteen opvalt door kleurstelling en de veelzeggende eenvoud van de illustratie. Een vormloos figuurtje slepend met een enkele koffer staat tegenover een argwanend kijkend drietal. De één vermoeid, de andere rechtopstaand, of zittend en helder ogend.

Het schutblad impliceert zoals verwacht dat het groene figuurtje van ver komt en nadat bergen zijn beklommen in een land terechtkomt waar deze persoon niemand kent.
‘Groen’ wordt nieuwsgierig bevraagd en argwanend bekeken door de Geel, Rood en Oranje. Het groene figuurtje vertelt over een theekopje. En na aandringen over een tafel en een stoel. De anderen geloven hem niet echt en al helemaal niet als ook een houten huisje wordt opgesomd. Een plaats waarvandaan de zee kan worden gezien. Het figuurtje wordt hoe langer hoe meer vermoeider en valt in slaap.

De drie achterdochtige typetjes menen dat ze zelf de koffer open mogen en moeten breken in plaats geduldig en respectvol af te wachten. Ze vinden inderdaad een theekopje. Gebroken. En een foto. Spanning. Spijt volgt, want ook is nu de koffer stuk.
Nadat het vreemde figuurtje wakker is geworden, blijkt dat de drie andere figuurtjes oprecht spijt hebben van hun actie en naast een voorzichtig geopende vriendschap een praktische oplossing hebben gezocht voor deze vreemdeling die er ook bij mag horen.

Een zeer mooi aan te bevelen prentenboek met vele emoties voor een brede doelgroep waarin zowel tekst als illustraties een even grote veelzeggende rol spelen. Dit geldt ook voor de kleuren en vormen van de figuren. Het trio heeft vurige, onrustige kleuren en scherpere vormen, waar de vreemdeling vloeiend en in rustig groen is weergegeven.
Met weinig woorden en minimaal beeld is direct duidelijk dat het over een vluchteling gaat die met een enkele tastbare herinnering in een nieuw land aankomt. Een land waar nieuwkomers met een schuin oog worden aanschouwd, waar vooroordelen vlot zijn geuit.

In alle eenvoud prachtig. In enkele woorden een verhaal. Illustraties en tekst zijn veelzeggend. Een schrijnend actueel onderwerp van duizenden mensen op de vlucht wegens oorlog of andere moeilijke situaties in een thuisland is krachtig in een groots kinderboek gevangen. Met een warm, hoopvol einde. Zo eenvoudig omarmend kan het leven zijn. Absolute aanrader. Vanaf ong. 4 jaar.

Chris Naylor-Ballesteros, De koffer, vertaler J.H. Gever, Gottmer, 2020, 32 blz., 9789025771553

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *