Bladeren door dit prentenboek is als een cadeautje waar je nooit genoeg van krijgt.
De illustraties van Sanne te Loo bij dit tijdloze verhaal van verwachting en spanning brengen je in sinterklaassfeer met alle geheimzinnigheid en gezelligheid die er ook bij hoort. Het ene voor het kind, het andere voor de volwassene.
Het genieten begint al bij het sfeervolle omslag. Een boek dat je weken tevoren in het zicht zet als de intocht is geweest en de dagen korten. De schutbladen en titelblad vertellen een eigen verhaal van aankomst, schoen zetten en vertrek. Geen sneeuw als Sinterklaas te paard door de donkere stad loopt maar ronddwarrelend blad. De maan piept onveranderd boven de daken uit terwijl er nu een figuur achter een laptop zit en de verlichting in de etalages is uitgedaan. Sint wordt gedragen door zijn trouwe viervoeter, maar houdt zelf zijn koffer vast. Een enkele brandende lantaarn, wat verlichte ramen en de maan begeleiden het tafereel in het donker van de nacht op weg naar mogelijk het huis van Anouk.
Anouk komt op een morgen al roepend het schoolplein opgerend: ‘Hij komt bij ons thuis logeren.’ De kinderen geloven er niets van dat Sinterklaas bij haar in huis gaat logeren. Ze heeft toch zelf gezien dat zijn koffer met kleren in de logeerkamer staat! Stilletjes is ze gaan kijken wat er in de koffer zat.
Na schooltijd bevragen de kinderen Anouks moeder die even geen raad weet met het ‘logeernieuws’ en trekt Anouk snel mee naar huis.
De slaap vatten in sinterklaastijd is altijd al een ding, maar nu hij zelfs in huis kan zijn is dat helemaal moeilijk. Anouk ligt wakker, gaat kijken, vraagt zich van alles af en praat er met haar vriendinnetje over. En dan hoort ze op een avond een ander geluid. Ze ziet een glimp van Sinterklaas en niet meer dan dat, mama stopt haar vliegensvlug weer in bed. Zouden de kinderen op school haar nu wel geloven? Nee dus, zij bedenken een plan. Ze komen Anouk op 6 december ophalen zodat ze met eigen ogen kunnen zien of Sinterklaas zelf echt bij Anouk logeert. Papa denkt dat het wel kan, hij weet wanneer de boot vertrekt.
Een heruitgave die enorm goed uit de verf is gekomen. Een verhaal dat Paul Biegel in 1979 schreef en daarna in 2008 werd uitgegeven in oblong formaat met ook illustraties van Sanne te Loo. Wie deze twee uitgaven naast elkaar legt, ziet een duidelijk verschil in kleur, sfeer, figuren en omgeving waarin het verhaal zich afspeelt. Door het weglaten van bijv. De Sonnenborgh en de watertoren is het nu een verhaal dat zich overal kan afspelen. Door deze en andere aanpassingen is het prentenboek niet aan tijd en plaats gebonden.
Op de schoolpleinillustratie is door de laagstaande zon en kleding van de kinderen duidelijk te zien dat het wintertijd is. Nachtelijke ervaringen die Anouk vertelt aan klasgenootjes zijn in potlood en lichtere kleur neergezet waardoor het verhaal voor jonge lezers goed is te volgen. Op de paginagrote illustraties zie je leuke en mooie details als de tekenspullen, de poes, twee paar slofjes en de sintsurprises, maar ook een groot geweldig boek. Alles klopt, tot aan de jassen aan de kapstok toe.
Als je deze platen bekijkt dan kun je toch alleen maar geloven dat hij ook bij jou kan logeren?
Een warm verhaal met schitterende in te lijsten illustraties in zeer mooi gekozen kleurstellingen. Het is of je zelf op blote voetjes op nachtelijk avontuur gaat en stiekem met het hart in de keel om een hoekje kijkt. Nostalgie en eigentijds gaan door een Biegelverhaal en Te Loo-kunst met verve voor jaren samen.
Paul Biegel, De kleren van Sinterklaas, illustrator Sanne te Loo, Gottmer, 2022, 32 blz., 9789025775582
sintboeken
3 gedachten over “Paul Biegel & Sanne te Loo – De kleren van Sinterklaas”