7 maart 2024

Rian Visser – Blitz! De bol met de klok

Veel kinderen lezen graag series. Een vertrouwd personage dat steeds een ander avontuur beleeft en hetzelfde is in opmaak en wijze van illustreren. Even weg uit de hectiek van de dag of door dezelfde elementen je kunnen concentreren in een vol klaslokaal met een seriedeel kan ook fijn zijn.
Zo één is ook Blitz! In het succes van deze serie is het tevens mogelijk dat het lettertype meespeelt. De verhalen zijn gezet in een lettertype dat zowel het minder makkelijk lezende kind als de snelle veellezer kunnen lezen. Het voornaamste: de verhalen zijn leuk, spannend, gek en ook nog eens leerzaam. En dat op niveau E4.

Wie na het lezen van een paar regels van de achterkant het boek al weglegt: ‘Een vreemde stalen vogel legt een ei op bol Nul. Er komt een kleine robotvogel uit. ‘Lok, lok, lok! roept de robot. Het is een lokvogel.’ moet toch echt even verder lezen. Dit verhaal bevat het abstracte begrip ‘tijd’ en waaromheen allerlei begrippen aan bod komen: langzaam, wachten, snel, eeuwen, voorbij vliegen, zo snel als een raket en zinnen met ‘Als ik wacht, gaat de tijd langzaam!’ en ‘De tijd gaat altijd even snel.’ Er worden proefjes gedaan, er komt een bijzonder ei – de kookwekker – aan te pas, een zandloper, een klok, tijd wordt gemeten, maar als je de omslagillustratie goed bekijkt wordt de tijd ook aangedreven, zeg maar aangetrapt, door een fiets? En wat als de trappers stil blijven staan?

Op een paar bladzijden kom je bijv. ook allerlei woorden rondom geluid tegen: luider, gebrom, gierend, buldert, herrie en lawaai. Door geluid trilt, slingert en beweegt alles alsof het stormt. Korte zinnen; één per regel, die enorm veel woordenschat bevatten. Verschillen worden ook aangegeven, bijv. een vogel met veren en een huid die glad is. Als een woord gezien lengte of letters niet goed bij het leesniveau past zie je het schuingedrukt staan en vullen de illustraties aan als een lettercombinatie nog niet eenvoudig kan worden gelezen.

Dit alles staat in een avontuurlijk verhaal waarin ruimtewezens Blitz en Spriet het vogeltje weer de hoofdrol hebben en op avontuur gaan met hun vliegende schotel. Niet zonder reden, want er moet eten worden gevonden. Er groeit nl. niets meer op hun bol. Nadat een stalen vogel is verschenen en uit een tikkend ei een gladde lokvogel kwam gevlogen, volgen ze die op de tocht door de ruimte. Onderweg komen ze allerlei wezens tegen, waaronder Dissel het blauwe figuur op de fiets, een bijzondere zandloper en Tinka met een origineel ruimtevaartuig dat herkent kan worden uit een eerder avontuur. Wat die groene spin in het verhaal doet, heel veel cijfers en andere hagedissen is veel leuker om zelf lezend te ontdekken! Ook om te lezen of Blitz en Spriet weer thuis komen.

De tekst en illustraties v.v. zijn volledig op elkaar afgestemd. De kleurrijke gedetailleerde illustraties van Lars Deltrap zijn van grappig tot enger en mooi. De zandloper is prachtig, zonder illustratie geen idee hoe een kietelbed eruit zou kunnen zien, de cijfers in de ruimte maken het beeldend, een lach om die volle badkuip of de stofzuiger aan de fiets. Kinderen maar ook volwassen vinden dit geweldig. De illustraties met de klok zijn echte blikvangers en daarmee ook een treffend gekozen omslag.

Deel 8 uit de Blitz!-serie dat goed los is te lezen door waar nodig soepele uitleg naar evt. vorige avonturen. Volop fantasie en leerzame momenten zonder de nadruk te leggen. De illustraties zijn van grote toegevoegde waarde voor verbeelding en beeld geven. Een aanrader vanaf 7 jaar. Voor beginnende maar ook gevorderde lezers.

Rian Visser, Blitz! De bol met de klok, illustrator Lars Deltrap, Gottmer, 152 blz., 9789025776701

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *