9 maart 2024

Paul Biegel – Virgilius van Tuil

Bij de dwergjes van Tuil is Ate, de oudste dwergjes binnenkort jarig. Hoe oud hij wordt of op welke dag hij jarig is? Hij weet het pas bij het opstaan door een schokje. En dan kan hij ineens duizend worden en wil hij taart. Zo simpel is dat. De voortvarende Virgilius die we kennen uit ‘De dwergjes van Tuil’ (1976) zal dat even bij de bakker gaan regelen. Een avontuur volgt via professors, een prinses, een kikker tot hij in de val zit en er een krukaspotspiemoer zoek is. Dat hij een taart vindt, verklapt het geweldige mooie omslag van Mies van Hout: ‘Virgilius van Tuil op zoek naar taart’ (1979).

Het boek is volop voorzien van grote en kleine grappige mooie tekeningen. Het papier knispert als je stiekem alvast vooruitbladert om te zien waar je die ene taart tegenkomt. Je springt plots al in een volgend verhaal bij een groepje verregende koukleumende dwergjes. Virgilius zit wel droog en noemt de anderen wat een suffe ezels…. Totdat een jongetje zijn regenlaars uitschudt en een het avontuur ‘Virgilius van Tuil overwintert bij de mensen’ (1982) begint.

En dan heb je het eerste verhaal van deze bundel gelukkig nog te goed: ‘Virgilius van Tuil’ (1978). Een speciale vermelding krijgt ‘De bruiloftstaart’: Mensen. Altijd weer bang als ze iets zien wat ze niet geloven. Virgilius staat met het suikeren bruidspaar op een taart, maar hoe hij daar via katten en muizen, mensenkinderen, matrozen, wandelend onder sauskommen en meer is gekomen, is véél leuker om zelf te lezen! Of je zalig te laten voorlezen.

Een prachtige heruitgave waarin drie avonturen zijn gebundeld. Verhalen die je los kunt lezen. Ieder hoofdstuk past prima in een voorleesmoment. Van Mies van Houts illustraties zal iedereen genieten, van de muizen Ko, Jo, Lo en Do tot Lolita de kat of hond Assa, het is allemaal fantastisch. Deze tijdloze sprookjesverhalen van meesterverteller Biegel mogen bij iedereen in het leesgeheugen zitten of cadeau worden gegeven ter kennismaking.

En? Zou Ate nu 1000 of inmiddels 1001 zijn geworden? Eerst taart, eet en lees smakelijk!

Paul Biegel, Virgilius van Tuil, ill. Mies van Hout, Gottmer, 2021, 336 blz., 9789025773809

Eén gedachte over “Paul Biegel – Virgilius van Tuil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *