9 september 2024

Linda Dielemans – Onder de golven

Het verhaal van Doggerland

Het is koud op het strand. De wind suist langs je oren en laat ze tintelen tot ze zeer doen. .. Er zijn niet veel mensen op deze grijze dag, maar jij loopt hier, met de zeebries in je haren, terwijl de ruisende golven je voetafdrukken achter je wegspoelen.’

De inleidende woorden van een boek en mijn aandacht is gevangen. Noordzee, verdronken land, vloedlijn, wind en zoeken naar, ja wat? Aan zee wonen, je weet dat er altijd iets te zien is, een veranderende kustlijn (die zandbanken) of alleen al een mooie wolkenpartij. Soms weet je van verdronken dorpen of vind je een prachtige schelp, een fossiel, misschien van heel lang geleden.

Dit boek waarin non-fictie en fictieverhalen zijn afgewisseld gaat terug naar de tijd van de eerste bewoners, Neanderthalers, 900.000, 35.000 tot 8.000 jaar geleden naar nu. We lezen over het gebied tussen Groot-Brittannië en België, Nederland met uitstapjes naar Scandinavië. Romeinen en Vikingen komen ter sprake. Voorwerpen uit verschillende tijden zoals pijlpunten of bijlen van vuursteen zijn nog te vinden. Zelfs een speerpunt van edelhertgewei is ooit opgevist. Daar waar ergens Doggerland is geweest. Oké, beetje mazzel moet je wel hebben, maar Dielemans vond toch ook een mammoetkies?

In het boek staat veel informatie. Telkens een gedeelte lezen is handig en intussen kun je de mooie landkaarten goed bekijken. In de tekst staan dikgedrukte woorden, achterin staat een flinke alfabetische woordenlijst waarin de uitleg ervan wordt gegeven. Tussendoor lees je fictieverhalen van Uk, Oki, Kata, Inan of Benni.

Dit boek is een aanrader voor speurders, ‘weetjes’- lezers en degenen die zich graag verdiepen in geschiedenis. Zie jij jezelf al met een detector bij eb over het strand struinen? Nee niet voor muntjes maar échte fossielen, dan is dit boek erg leuk en interessant. Eerst een gedeelte lezen waar je je geluk kunt beproeven of naar het RMO in Leiden.

Intussen zeer genieten van de werkelijk prachtige illustraties van Djenné Fila die tot de verbeelding spreken. En kijk ook naar de verspreide kleine tekeningen. Overigens is de totale vormgeving een plaatje.

Veel onderzoek en reconstructies wijzen uit dat er inderdaad ooit leven was ‘Onder de golven’. Gaat het huidige Nederland ook onder golven? Geschiedenis saai? Mooi niet.

En als je de kans krijgt een keer een lezing bij te wonen of het geluk hebt een bezoek te krijgen in jouw klas van Linda Dielemans en of Djenné Fila krijg je zelfs haaientanden, bijzondere schelpen, vuurstenen of andere, misschien wel Romeinse, voorwerpen te zien.

Linda Dielemans, Onder de golven, illustrator Djenné Fila, Fontaine, 2021, 184 blz., 9789464040326

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *