8 maart 2024

Paul Verrept – Konijn zonder Egel

Dit handzame boek past perfect bij de maand van de filosofie. Of eigenlijk: het past altijd.
Verhalen over vriendschap tussen dieren geven herkenbaarheid, een lach of een denker, houden soms een spiegel voor over hoe we omgaan met een vriend en hoe door de gebeurtenissen in de tijd vriendschappen een andere vorm kunnen aannemen.

Dat laatste is ook het geval bij Konijn en Egel. Konijn wacht en wacht tot weer een mooie dag zal beginnen. Hij poetst, bakt en versiert, haalt alle trucs tevoorschijn om Egel te verwennen. Maar wie er niet verschijnt is Egel. Een patroon wordt doorbroken. Uiteindelijk gaat Konijn zelf op pad en hoort een stem, ja! die van Egel. Maar. Maar ook een andere, die van Marmot zo blijkt bij de ontmoeting.
‘Heb je een nieuwe vriend?’
‘Meer dan een vriend,’ zei de Egel. ‘Veel meer eigenlijk.’


Konijn gaat nog wel mee op pad met het nieuwe stel, maar Konijn kon er op den duur niet meer tegen. Konijn gaat een andere weg, hij verwaarloost zichzelf en verlaat zijn nu eenzame vieze hol. Overal komt hij herinneringen tegen van mooie dierbare momenten. Een avontuur in konijnenformaat volgt tot er verwerking plaatsvindt en er opening is tot een nieuwe vorm in eenzelfde vriendschap.

De trouwe vrienden kunnen eerder worden gekend uit We kennen de weg als onze broekzak en Er komt geen einde aan het einde met prenten van Nils Pieters. Dit derde deel in kleiner formaat bevat mooie en passende aquareltekeningen van de auteur zelf van dromerig tot realistisch. De tekst zit vol zinnen die als bespreekvragen kunnen worden ingezet. Of bijv. de illustratie met de wegwijzers: daarheen, lucht, alle richtingen, andere richtingen. Wat zou jij kiezen als je vertwijfeld bent?

Als vertwijfeling voorkomt is misschien een boek als een van deze drie oppakken een tip. Naast een denker vind je vast ook een lach om de dag weer fijn te beginnen of voort te zetten.
Toen koos hij voor het pad naar goede vrienden. – ‘Egel’, fluisterde hij. ‘Mijn Konijn’, zei Egel terwijl hij zijn armen spreidde.

Paul Verrept, Konijn zonder Egel, De Eenhoorn, 2022, 72 blz., 9789462916623

Eén gedachte over “Paul Verrept – Konijn zonder Egel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *