9 mei 2024

Rian Visser & Lars Deltrap – Blitz! Een groot ruimtefeest

In de serie Blitz! zijn inmiddels acht delen verschenen, leesboeken voor de beginnende lezer die de meer gevorderde ook graag oppakt. Want ook die wil even weten welke avonturen ruimtewezentje Blitz en vogel Spriet nog meer beleven of om te genieten van de kleurrijke illustraties.

Nu is er een theaterlezenboek over de twee vrienden. Theaterlezen: je bent fan of geen fan, tot je een onderwerp treft en vooral een schrijfwijze waardoor ook deze opmaak als vanzelf leest en fan blijft of ook wordt. Hoe je deze vorm leest zie je staan na de inhoudsopgave waarin ook de kleuraanduiding boven de hoofdstukken in een speels vraag- en antwoordgesprek tussen schrijver en tekenaar wordt uitgelegd. Een voorstelronde van de vier hoofdpersonages volgt. Naast groene Blitz en rode Priet die op bol Nul wonen, zie je ook de twee vrienden Rob en Moes die op bol Aarde wonen.

Priet heeft een plan: hij wil een feest geven. Niet zomaar een feest met muziek en lekker eten, maar eentje waarbij hij zijn vogelfamilie weer ziet en hun twee mensenvrienden. Een probleempje is dat zij niet op bol Nul wonen en Blitz eigenlijk niet meer naar de aarde durft te gaan omdat ze hem dan kunnen zien met alle gevolgen van dien. Priet weet een oplossing. Ze kunnen slapen op de boerderij van Robs oom. Een aardige boer die ervoor zorgt dat ze veilig zijn voor nieuwsgierige ogen of mensen die Blitz als kermisattractie zullen zien. Blitz stemt toe, hij begrijpt dat Priet zijn familie mist.

Ieder hoofdstuk, een scène om in toneeltermen te spreken, begint met een zin waarin kort wordt verteld waarover het gaat. Voor de tekst staan in dezelfde kleur als de cirkels rondom de personages de naam van de spreker. Hierin komen naast de hoofdpersonages ook de boer, de juf of de kapster voor. Tijdens het lezen ontdek je, mocht je kleurenuitleg gemist hebben, dat er hoofdstukken zijn waarin grapjes staan. Ook deze zijn in dialoog geschreven. Aan het eind staan (erg) gedetailleerde tips voor het theaterlezen en andere titels die je ook hiervoor zou kunnen gebruiken.

Diverse onderwerpen zijn verwerkt in de tekst. Korte regels en strak gekozen woorden m.b.t. leesniveau zijn gebruikt. Daarnaast wordt uitbreiding van de woordenschat geboden. Knap hoe in de korte zinnen begrippen met humor en fantasie worden uitgelegd waardoor ze direct duidelijk zullen zijn. In het begin lees je over het missen van iemand (emotie), vervolgens komt vegetarisch/veganistisch eten aan bod (maatschappij/milieu) of een manier van verplaatsen (rekenen). Niet alles kan geheel worden uitgediept maar een onderwerp kan wel een aanleiding zijn tot doorvragen dan wel opzoeken of zelfs een inleiding op een les. Erg leuk is Moes’ spreekbeurt waarin Blitz zichzelf graag hoort praten. Hij vat in de dialogen veel woorden nogal letterlijk op zoals ook bij de ‘sla plantjes’.

De voorbereidingen voor het ruimtefeest gaan intussen door. Plannen worden gesmeed waarbij zelf optredens bedenken, samenwerken, zelf eten maken en niet zomaar meer kopen opvallen. Een recept voor groentechips wordt je zelfs aangereikt. Een geheim bezoek wordt voorbereid door Rob en Moes waarbij een stukje natuurkunde om de hoek komt kijken.

Deze uitgave is naast genieten van verhaal en taal ook genieten van de illustraties. Taal en beeld kunnen niet zonder elkaar. De illustraties krijgen volop de ruimte in het Theaterlezenboek waarbij leuke details in de paginagrootte – de vogeldans zou je in werkelijkheid willen zien -, maar ook uitgelichte details die een hele pagina beslaan of mooi geïntegreerd zijn in de tekst. Bijv. een grote Priet.

Een los te lezen Blitz! om thuis van te genieten en natuurlijk samen op school te lezen. Kennis van de eerder uitgekomen verhalen is leuk voor het herkennen van een aantal genoemde figuren of gebeurtenissen. Lees ze allemaal en dan deze aanrader vanaf 6 of 7 jaar. Lezen met plezier!

Rian Visser, Theaterlezen Blitz! Een groot ruimtefeest, illustrator Lars Deltrap, 2023, Gottmer, 138 blz., 9789025778194 

Eén gedachte over “Rian Visser & Lars Deltrap – Blitz! Een groot ruimtefeest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *