10 maart 2024

Said El Haji – Gemeente zegt ik Nederlands leren

Wat als je nooit hebt geleerd dat er meerdere manieren zijn om iets te weten te komen en te leren, als je nooit hebt geleerd dat het tijd kost om uit te zoeken welke manier het best bij jou past?

Het bovenstaande citaat komt maar al te vaak voor in onze maatschappij. Een maatschappij die rijk is aan culturen. Culturen met ieder de moedertaal en tradities en op enige wijze een plaats hebben of zouden moeten krijgen. De multiculturele samenleving. Helaas is analfabetisme en laaggeletterdheid veelvoorkomend – je naam kunnen schrijven -, zelfs van de oorspronkelijke taal en dan nog Nederlands leren. Een tweede taal.

Said El Haji is NT2-docent en vertelt zeer herkenbaar in dit toegankelijk geschreven boek onderverdeeld in negen hoofdstukken. Met het grote verschil dat hij aan volwassenen lesgeeft en ik situaties meemaak met kinderen. Dit zijn mensen die zware levensbagage meetorsen en veelal nauwelijks iemand buiten het eigen kringetje kennen, ze moeten op les willen ze hun uitkering behouden.

En daar zit je dan. Wat moet je met lidwoorden en werkwoordvervoegingen, hebben of zijn m.b.t. zelfredzaamheid? Dat oefening en nog eens oefening belangrijk is, komt ook hier ter sprake. Tegen kinderen zeg ik, je moet tenminste je boodschappenbriefje kunnen schrijven en die brief zélf van de gemeente kunnen lezen. En daarna natuurlijk tegen hen, hoop dat je dan kunt kiezen wat je wilt leren en worden.

Bijna ontroerend is het als je leest dat Hamid roept ik vind het leuk, meester. Het plezier in een oefening hebben, dan heb je veel bereikt. Na al die basisbegrippen van op tijd komen, niet bellen tijdens de les enz. En dat er werkelijk geoefend wordt, gelezen en tekstbegrip is. Er inzicht komt dat door een boek onder je kussen te leggen, de stof niet automatisch in je hoofd plaatsneemt.

Wat ben je rijk als je aan zoveel nationaliteiten les mag geven. Meer dan 170 alleen al in Rotterdam. Wat een mensenkennis moet je dan hebben. Geduld ook. Wat een waardering zou je van iedereen moeten krijgen.

A1 of A2: ik wil leren samen, ik vind niet leuk leren alleen. of ik kan niet maar wil u nog een keer uitleggen
Lees het graag.

Said El Haji, Gemeente zegt ik Nederlands leren, Jurgen Maas, 2020, 144 blz., 9789491921711

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *