20 april 2024

Ruta Sepetys – Schaduwliefde

Wat te zeggen over dit boek? Het is een zo goed geschreven verhaal over een zo onbekend onderdeel van de geschiedenis dat iedereen het moet lezen. Schaduwliefde wordt dan wel neergezet als young adult, maar is ook voor volwassenen een ‘must’ om te lezen.

Ruta Sepetys is een Amerikaanse schrijfster van Litouwse afkomst. Haar vader is een zoon van een Litouwse officier, die tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn gezin naar Duitsland vluchtte, uit angst voor de Russen. De Sovjet-Unie viel de Baltische staten binnen ter uitbreiding van hun grondgebied en deporteerde vele anti-Sovjet elementen: intellectuelen, kunstenaars, ambtenaren, families van gevluchte mensen en ook joden en andere religieuzen. Ze werden als crimineel beschouwd.
Hoofdpersoon Lina, 15 jaar en begaafd kunstenares, wordt ook uit Kaunas meegenomen. Na een wekenlange treinrit komt ze terecht op een kolchoz achter het Oeralgebergte. Hard werken in strenge winters voor 300 gram brood per dag. Ze probeert tekeningen van het dagelijks leven en de mensen te blijven maken. Op een gegeven moment wordt de groep weer verder vervoerd, naar het uiterste noorden van Siberië.

Een rauw verhaal, met bevroren ledematen, veel honger en kou, maar ook hoop. Zoals Sepetys in het nawoord vertelt, kregen Estland, Letland en Litouwen in 1991 hun onafhankelijkheid terug. In de decennia ervoor waren duizenden mensen teruggekomen uit de goelag (en velen ook niet) en troffen anderen aan in hun huizen. Over de gebeurtenissen kon op straffe van levenslange gevangenisstraf niet gesproken worden. De mensen stonden onder toezicht van de KGB. Toch heeft blijkbaar een grote groep hun verhalen opgeschreven en in de grond begraven. Na 1991 kwamen die tevoorschijn en lieten, volgens de auteur, de landen zien dat ze met elkaar aan een nieuwe toekomst bouwden.
Er is dus nog veel onbekend over deze geschiedenis. Graag wil ik verder lezen, ik kan beginnen met Zout van de zee, ook van Sepetys. Vermoedelijk met de nicht van Lina als hoofdpersoon.

Ruta Sepetys, Schaduwliefde, vertaling: Michèle Bernard, Luitingh-Sijthoff, 2016, 368 blz., 9789021024868. 

Eén gedachte over “Ruta Sepetys – Schaduwliefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *