9 maart 2024

Selma Noort – De zee kwam door de brievenbus

Tijd om dit verhaal over De ramp weer aandacht te geven. Over exact twee weken is het 1 februari, 70 jaar na dato. 70 jaar na die ene nacht van 31 januari op 1 februari in 1953 waarin het springtij was. Twee dagen na volle maan en windkracht 12 vanuit het noordwesten raasde.

Springtij en storm is een bekend verschijnsel voor wie aan de kust woont. De combinatie van factoren zorgde voor deze immense ramp, niet in de laatste plaats door achterstallig onderhoud aan de dijken. De wederopbouw na de oorlog was in volle gang. Veel gebied had al een keer onder het zoute water gestaan m.b.t. de bevrijding.

Dit verhaal dat zeer goed leesbaar is voor juist ook kinderen vanaf 9 jaar gaat over een minder bekend overstroomd gebied: Oost Zuid-Beveland, specifieker Kruiningen.
In dit op feiten gebaseerde verhaal van Lia. Zij was acht jaar toen ze in die nacht met zus en broertje met ouders naar zolder vluchtte, uiteindelijk op de vliering bivakkeerde. Ze zien spullen dobberen, dieren binnendrijven wanneer de deur door het kracht van het water eruit is geslagen. De zee kwam eerst door de brievenbus. Zij hebben nog iets te eten, ze hebben nog een jas. Velen niet. Na lang wachten, muren die op instorten staan, veel kou en onzekerheid, zien ze wat bootjes langskomen. Zij en haar zus worden in een overvolle laagliggende boot gegooid. Tussen vele evacués worden ze in een bejaardenhuis opgevangen. Of de anderen komen is afwachten.

Natuurlijk is het indrukwekkend voor een kind in groep 6, maar deze kun je te lezen geven door goede afloop van gezin, te begrijpen taal in korte zinnen en duidelijk nawoord met foto’s zodat een beeld wordt gevormd en vragen kunnen worden beantwoord. Terecht heeft Selma Noort in 2016 hiervoor de Thea Beckmanprijs ontvangen en een Vlag en Wimpel.

Ieder wie het heeft meegemaakt, of de volgende generatie ervan, weet wat De ramp is, wat zee kan zijn of draagt beelden levenslang mee. Erover praten gebeurde nauwelijks, ‘gewoon.., de ramp, je weet wel é’. Je ging door. Lia kwam er pas terug toen dit boek werd geschreven en gepresenteerd.

Het mooie treffende omslag is van Martijn van der Linden, ook de tekeningen binnenin en de schutbladen. Het omslagontwerp is van Nanja Toebak.

Selma Noort, De zee kwam door de brievenbus, illustrator Martijn van der Linden, Leopold, 2015, 80 blz., 9789025867645

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *