5 maart 2024

Suzan Overmeer & Myriam Berenschot – Muizenmuziek

Dit prentenboek kan zomaar een favoriet zijn van een peuter of kleuter waarbij de voorlezer telkens hetzelfde riedeltje zal horen: nog een keer de muisjes voorlezen?

Het omslag trekt direct de aandacht door de kleurstelling en de lief ogende muisjes. In vele groen- en zacht roodroze tinten wordt een mooi verhaal verteld. Over muziek. Over onbekend maakt onbemind. Zij hebben een krachtig verhaal te vertellen.

De hoofdrol is voor muis Isabel. Zij woont in een boom in het bos. Samen met haar muizenzus en twee muizenbroertjes. Ze zijn een muzikale familie. Isabel speelt graag viool en de anderen spelen piano, harp en nog een viool. Alle dieren in het bos genieten van het kwartet.
Op haar dagelijkse boswandeling komt Isabel andere dieren tegen. Ze strijkt dan op het loopritme van het mierenvolk of de zang van de vogel haar partij mee. Haar familie denkt daar anders over. Zij zijn beter in muziek maken vinden ze.

Bij ieder ander geluid in het bos roept ze haar broers en zus. Ook die keer op een regenachtige dag. Ze zien een groepje onbekende muizen. Ze zijn gevlucht. Ze hebben andere muziek. Ze zijn anders. Er is schreeuwende ruzie. Isabel schrikt. Ze luistert en zoekt een oplossing. Ze gaat haar viool halen en maakt samen met de nieuwkomers muziek. Zouden Lavinia, Wibi en André ook goed luisteren en komen musiceren?

De mooie sfeervolle illustraties en de fijn lopende tekst vertellen samen het verhaal van open staan voor nieuwe geluiden en ontmoetingen. De bosmuizen en de stadsmuizen hebben verschillende kleuren, zodat voor een kind duidelijk is wie wie is.
De gebruikte materialen, geknipte papiervormen met acrylverf, aquarelverf en tonen gouache, maken dat de illustraties met alle details zoals de dauwdruppels een feest zijn om te bekijken. Ze geven diverse emoties in mimiek en door positionering goed weer. Vanuit het perspectief van de kleine muis wordt de omringende flora en fauna vergroot weergegeven. De namen van de muizen zijn passend gekozen. Geluid wordt in verschillende kleuren geprojecteerd en door een aantal instrumenten aangeduid. Achterin zijn handige tips voor muziekonderwijs gegeven.

Een muzikaal pleidooi voor luisteren naar elkaar waardoor diversiteit tot een warme kleurige samenleving kan worden. Muziek is de taal van iedereen die eindeloos verbindt. Deze stoere muizen uit bos en stad dragen daar geslaagd en positief aan bij! Muizenmuziek met een staartje. Aanrader vanaf 4 jaar.

Suzan Overmeer, Muizenmuziek, illustrator Myriam Berenschot, Clavis, 2020, 32 blz., 9789044838169

Eén gedachte over “Suzan Overmeer & Myriam Berenschot – Muizenmuziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *