10 september 2024

Watersnoodramp 1 – de kranten

Communicatie.

Hoe belangrijk is dit? Onmisbaar.
Vooral in noodsituaties.

Telefoonverbindingen stuk, andere vormen van contact nauwelijks mogelijk. Geïsoleerd.
Vele getroffen gebieden in Nederland en omliggende landen in februari 1953.
Radio-amateurs werden ingezet, zenders opgesteld op schepen.

Volgens dit artikel uit de nooduitgave van de PZC d.d. 02-02-’53 verbleef ene heer Hossfeld uit Eindhoven noodgedwongen die bewuste nacht van 31-01 / 01-01 in Zierikzee en zette een zender in elkaar. Daardoor kon er contact gelegd worden met amateurzenders op andere eilanden en kreeg men mede zicht op de omvang van de ramp.

Een journalist van de VK, Enkelaar, die een piloot en fotograaf regelde waardoor ze als eerste over een onherkenbaar gebied vlogen, zorgde voor de eerste beelden. Kabinet Drees werd op de hoogte gebracht. Internationale hulp kwam hoogstwaarschijnlijk door hun actie ook op gang. (boek 25 jaar na de ramp). Enkelaar kwam er nooit meer.

In de berichtgeving in de krant van die dagen zie je de onwetendheid terug. Eerst is gebied Oost Zuid-Beveland en Noord-Beveland het voorpaginanieuws. De volgende dag, 3 februari, staat een noodkreet over Schouwen voorop. De kaart breidt zich uit. Kaarten zijn er overigens volop te vinden in de documentatie.

Dit jaar zijn er diverse nieuwe en heruitgaven t.b.v. 70 jaar herdenking. Na het lezen van De zee komt door de brievenbus, Oosterschelde windkracht 10 plus e.e.a. werd een stapel ‘archiefkranten’ opgezocht. De interesse was en is groot. De bouw van de kering groeide je mee op. Ergens jaren ’70 met school erheen, later in 1983 kon je ook in een pijler, een unieke klim, ook het Topshuis in. ‘Oosterschelde open’ op de muurtjes bij Kattendijke. In de werkhaven van Colijnsplaat was de Ostrea te zien. Bij Ouwerkerk de kreken en de caissons, ook bij De Schelphoek Serooskerke kreken, overblijfselen van diezelfde ramp.

De kranten geven informatie en andere boeken komen van de plank. Kees Slagers werk ontbreekt niet. Ook het boek dat mede op verzoek van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk is uitgegeven.

Vertellen, verhalen doorgeven, informeren. Zo belangrijk!

En communicatie. Ook mondeling in een digitale wereld.

Drie boeken uit eigen kast, veel informatie, verhalen en foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *