9 maart 2024

Rosalie Hazeleger & Myriam Berenschot – Egel op reis

‘Bah, hebben we dat ook nog.’ Egel drukt zijn snuit tegen het raam en staart naar buiten, waar dikke regendruppels grote plassen in het gras vormen. ‘Niks aan.’

In de zomer kan Egel ijsjes eten en in de zon liggen bij de plas. Hij weet best dat er in de herfst mooie bladeren zijn en dat hij zijn beukennootjesvoorraad kan aanvullen, potten vol zelfs, maar hij blijft een donker gevoel in zijn buik houden. Het uitdelen van de beukennootjes gaf even een geluksgevoel en door het modderpoelbad met mevrouw Zwijn was hij een moment een vrolijke modder-Egel.

Egel herpakt zichzelf en stuurt zijn vrienden Beer, Zwijnelien, Evert, Uil en mevrouw Zwijn een uitnodiging voor een feestje. Zomaar, hij is niet eens jarig en ook zal hij notentaart bakken. Wel met een p.s.: ‘ik wens iets warms’. Groot is dan ook zijn verbazing dat hij een platte envelop krijgt. Daar kan toch geen warme trui in of een dik paar sokken? Als Egel de brief leest krijgt hij toch wél een warm gevoel. Ze gaan met z’n allen inclusief Zwijnelien die in de stad woont op vakantie. Naar een eiland waar de zon schijnt!

Het voorbereiden kan beginnen. De ene gaat oogsten in de moestuin, de ander moet nodig om een zonnebril en de volgende is erg blij met een nieuwe jurk of zelfgebreide trui. Egel moet toch nog even zijn nootjes hertellen en een interessant gesprek ontstaat over het abstracte ‘oneindig’. Ook leren ze van elkaar dat een leugentje om bestwil onder vrienden soms toch beter is dan keihard de waarheid zeggen. Als eenmaal de reis begint komt het spannende van het onbekende ter sprake, want hoe laat, hoe moet je lopen, het vervoer en ook de overgang van bos naar stad is een hele overgang. De kunst is om toch te blijven genieten, maar dat is wel lastig als je zeeziek wordt en niet in je eigen bed kunt slapen. Ze ondernemen gezamenlijke activiteiten en soms doe je even iets alleen. Egel bloeit helemaal op als hij zand en warmte onder de pootjes voelt: ‘Anders is leuk! Hij vergeet zelfs zijn stekels te kammen. Wat is het warm om geluk te delen: ‘Zonder jou is alles lang niet zo leuk.’

Op het eiland beleven de zes vrienden die de lezer in ‘Egel op ontdekking’ leerde kennen allerlei avonturen. In de vlot en met zorg geschreven verhalen van drie pagina’s komen diverse onderwerpen langs die een nadenker geven, vermakelijk zijn of tot een gesprek kunnen leiden. De opmaak is identiek, ook nu staan boven een nieuw verhaal de erin voorkomende hoofdpersonen afgebeeld. De herkenbaarheid is prettig voor de jonge lezer. Een greep uit de onderwerpen die ook langskomen: een tijdelijk thuis, je vrij voelen om te doen wat je wilt, zintuigen, het weer, elkaar foppen, plastic soep en milieu, bang voor iets zijn, verschillende smaken kunnen hebben, wat is gewoon, vriendschap, jaloers zijn, vooroordelen, samenwerken, dromen, handige lijstjes maken. Een filosofische is ook vrijheid in wat je voelt, denkt of doet. Soms zijn ‘je gedachten in de knoop’ en kunnen regels juist goed zijn. Of: kun je samen alleen zijn en iedereen mag er zijn.

De sfeervolle illustraties van Myriam Berenschot zijn verrassend veelzijdig. Van mooi, lief tot abstracter, grappig en prachtig in evenzoveel kleurtinten en grootte. De dubbele pagina met de beukennootjes is simpelweg schitterend, maar ook die in de tent. Bij het modderbad schiet je in de lach en de plaat in ‘pluk de dag’, de tocht door de grote stad, doet je vertoeven in Franse sferen. Mogen hiervan prints of kaarten worden gedrukt? Paginagroot wordt afgewisseld met een detail waarbij ook het titelblad en de schutbladen niet onvermeld mogen blijven. De gehele vormgeving verdient eveneens een compliment.

De verhalen in deze tweede bundel geschreven in chronologisch volgorde lezen plezierig voor door de vele dialoog en bevatten naast serieuze onderwerpen die nergens te zwaar worden volop herkenbare situaties en emoties waarin het jongere kind zich kan herkennen. Een bruikbare tip komt aan het eind: schrijf eens een brief aan jezelf zodat je onthoudt wat je allemaal hebt meegemaakt. Of maak een tekening over de plek die ook een beetje thuis is. Voor ‘warme herinneringen, mooie avonturen en nieuwe vriendschappen!

Een heel fijne aanrader voor thuis en op scholen. Gebruik het in de kring en voor lessen of neem het mee op vakantie. Ga met Egel en vrienden ontdekkend op reis!

Voorlezen vanaf 5 jaar en natuurlijk zelf lezen.

Rosalie Hazeleger, Egel op reis, illustrator Myriam Berenschot, Clavis, 2023, 88 blz., 9789044847871

Egel deel 1: Rosalie Hazeleger & Myriam Berenschot – Egel op ontdekking

3 gedachten over “Rosalie Hazeleger & Myriam Berenschot – Egel op reis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *