10 september 2024

Alice Hoogstad – De nachtlantaarns van Meneer Makkelie

Vanaf de eerste bladzijde voelt dit boek als een warme vertelling bij een kampvuur. Het decor: een open plek in een bos tijdens schoolkamp of een zomerse avond op het strand, zeevonk op kabbelend water. Ieder soezerig van een dag buitenlucht met warme drank in de hand, zacht tokkelend gitaarspel op de achtergrond, vonkjes schieten nu en dan omhoog. Eén fantastische verteller: een meneer Makkelie.

‘Het is stil’ zo begint het eerste inleidende verhaal van Sjoerd Kuyper. ‘Je ogen zijn vol mensen en dingen en dieren die geluiden kunnen maken maar je oren horen niets. Zo stil is het voor we in slaap vallen. (…) ‘tot de lantaarns opengaan.’ Je leest over vlammetjes die dromen zijn. Dromen in de verhalen die volgen, geschreven door topauteurs.

De begin- en eindregel is hetzelfde ‘Het is stil.’, daartussen dertien verhalen van gelijke lengte. Ieder verhaal begint met één van de veertien sprookjesachtige mooie platen van Alice Hoogstad. Ze spreken tot de verbeelding door kleur en compositie. Verbeelding die stuk voor stuk in de verhalen tot uitdrukking komt in de woorden van Meinderts, Lindelauf, Hof, Van Loon, Verroen, Moeyaert, Rinck, Schutten, Westera, Schaap, Remmerts de Vries, Schmitz en Kuyper. Iedere auteur kreeg een plaat toebedeeld met de opdracht hier een verhaal bij te schrijven. Het resultaat is verrassend en origineel. Complimenten voor de vormgeving mogen niet ontbreken.

De plaat bij ‘De doolhof des doods’ is als een legpuzzel van Escher of een mythisch labyrint, je ziet een verhaal voor je met alle bijzondere details. Dat deed Van Loon ook. Oemi ontmoet misschien een hartjessnijder, een circuskind dat toch eerst naar school gaat bij een magische illustratie, een vader die dag- en nachtdromen verkoopt, een geweldige Alf met zijn belevingen, Kwasi moet iets in zijn eentje durven zonder muziek, Lucinda scootert door een slang, je leest ‘denken is de helft van doen’ bij Belladonna, kortom het is divers. Fantastisch denk je, terwijl je leest dat fantasten geen blijvertjes zijn: ‘Waar hij is, wil hij niet zijn, geboren in de maneschijn.’ Dit boek is wel een blijvertje.

Over de kunstwerken met alle geweldige details kun je kort zijn: grandioos. Een beschrijving doet nauwelijks recht aan iedere fantastische plaat. Ze verdienen een expositie. En als je denkt dat je alles hebt bewonderd, staat er na alle dromen ‘Goedemorgen!’ bij een plaat waar alle verhalen samenkomen. Wat een pracht.

Het boek is als een lantaarn met glas-in-lood raampjes. Door wisselend licht zie je telkens een andere kleur, een andere smaak, een andere beleving. Fantasie door kunst. Fantasievertellingen die zomaar bij een kampvuur kunnen ontstaan door alle goede vertellantaarns van Meneer Makkelie. Alice Hoogstad heeft met wondermooie beelden en gerenommeerde schrijvers de lezer én voorlezer lezersgoud gegeven. Een volle 5.

Alice Hoogstad illustrator, Sjoerd Kuyper, Maranke Rinck, Dolf Verroen, Bart Moeyaert, Paul van Loon, Koos Meinderts, Marjolijn Hof, Daan Remmerts de Vries, Bette Westera, Benny Lindelauf, Jan Paul Schutten, Jowi Schmitz, Annet Schaap, De nachtlantaarns van Meneer Makkelie, Hoogland & Van Klaveren, 64 blz., 9789089673923

2 gedachten over “Alice Hoogstad – De nachtlantaarns van Meneer Makkelie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *