27 maart 2024

Paul Biegel & Jeska Verstegen – Pak ‘m bij zijn staart!

Biegel is uniek in verhalen met daartussen enige rijm. Dit boek bevat 25 versjes, voor jonge kinderen zegt het omslag. De titel is één van de gedichten met de daarbij fantasievolle gemaakte illustratie. ‘Voor jonge kinderen’ kun je ook lezen als ‘voor iedereen’. De illustratie is slechts één van de vele prachtige, bijzondere of grappige van de hand van Jeska Verstegen.

In de versjes is gespeeld met taal in ritme, met alliteratie en klank. De tekst bij de geweldige plaat met de kikkers en de waterlelies is hiervan een mooi voorbeeld:
Er was eens een kikker
die kikker had de hik.
De kikker werd een hikker,
maar de hikker gaf geen kik.

De eerste zin uit dit vierkante boek: Waarheen waarheen, waar ga ik heen? heeft een filosofische inslag. De illustratie laat zien dat Verstegen een interpretatie aan dit vers geeft die je als lezer een paar keer laat kijken naar wat je werkelijk ziet. Een brug, ruimte en water en waar gaan de personages heen? Eenzelfde gedachte komt boven bij de poëtische illustratie van Zeg zwaluw, waar kom jij vandaan?’ of bij ‘Het bos van Blauw.
Een ander vers laat je je tong breken en lachen over karekiet, karekikkerkietelniet en wegdromen bij de afgebeelde kikker en de vogel. Een lach bij de kattenpoes of de slofjes van pissebed en kakkerlak. Het grotere geheel wordt groots door juist die met liefde neergezette details en passend gekozen kleur.

Biegel is uniek in taal, Verstegen laat je verbazen door een keur aan stijlen in illustraties. Je blijft bladeren en kijken door de diversiteit van benaderen. Je leest bijna en passent de teksten mee. In zowel taal als beeld wordt er ruimte gegeven voor een andere blik. De ene is lieflijk, de ander grappig, dromerig of heeft een sprooksfeer en bij een monster weer wat enger. De sprookjessfeer die Biegel kenmerkt in verhalen en ook in deze versjes wordt door Verstegen fantastisch weergegeven in keuze van kleur, vorm en uitwerking.

Pak dit boek niet alleen bij de staart, pak het boek in geheel met aandacht op. Neem tijd voor de oneindig veel accenten in illustratie en dat enkele woordje in tekst. Laat je onderdompelen in een wereld vol gevoel, humor en plezier. Wat een fantasie. Huizen die buigen voor Huppelhansje! Laat je verrassen door niet in het minst de feeërieke knallende duistere en kostelijke tot lieflijke illustratiekunst van Verstegen die een luisterrijke interpretatie gaf aan deze versjes van een meesterverteller. Een aanrader voor ieder en laat je betoveren zoals de kleurrijke groep mensen door de ritsel ratsel ritselrat!

Paul Biegel, Pak ‘m bij zijn staart!, illustrator Jeska Verstegen, Gottmer, 2021, 56 blz., 9789025774288

2 gedachten over “Paul Biegel & Jeska Verstegen – Pak ‘m bij zijn staart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *