8 maart 2024

Allemaal willen we de hemel – Els Beerten

In dit 500 pagina’s tellende boek beleeft de lezer mee wat Jef, Renée, Remi en Ward ervaren tijdens de Tweede Wereldoorlog ervaren. Jef, Renée en Remi zijn broers en zus, Ward wordt de beste vriend van Jef en het vriendje van (haar lief, zoals in het boek) Renée. Remi is “de Kleine” en wordt nergens bij betrokken. Toch heeft hij meer door dan de rest merkt.

Ward en Jef zitten in dezelfde klas en horen over een organisatie die Vlamingen naar het oostfront stuurt om te vechten tegen de Russen. Want de Russen zullen alle kerken platbranden en het geloof willen beëindigen. Ze willen, maar ze mogen eigenlijk niet. Ondanks de vriendschap en de verkering, mogen Jef en Renée geen contact meer hebben met Ward, want hij wil toch naar het Oosten. Maar Ward is Jefs beste vriend, ze zijn kameraden. Wat moet je dan doen? Wat moet je sowieso doen, tijdens een oorlog? Welke keuzes maak je?

Els Beerten beschrijft subliem de dilemma’s van de vier eerst kinderen, daarna jongvolwassenen. Ze beschrijft 4 ik-perspectieven, waardoor ieder echt een persoon wordt in de belevenis van de lezer.
Het verhaal is niet-chronologisch verteld, wat bijdraagt aan hoe het verhaal zich ontvouwt.

In Allemaal willen we de Hemel komen veel tegenstellingen aan bod. Wanneer ben je trouw, waar eindigt vriendschap, maar vooral: Wat is goed? Wanneer kom je in de hemel? Of misschien wel: Wanneer ben je hemelwaardig?

Wat ik zelf ook heel mooi en verfijnd beschreven vond, is de manier waarop Remi naar zijn oudere broer en zus opkijkt. Els Beerten beschrijft deze band, zoals een dergelijke band is. Tussen de regels door, maar altijd aanwezig en daardoor ook weer heel erg op de voorgrond. Het is er gewoon.

Een boek dat ik een kunstwerk wil noemen van de bovenste plank. Het zou daar alleen niet moeten staan, want wanneer het op een lagere plank staat, zullen veel meer mensen het lezen! Dit boek is iedere van de 500 bladzijden meer dan waard en zou op iedere leeslijst moeten staan.

Els Beerten, Allemaal willen we de hemel, Querido, 2008, 498 blz., 9789045106199.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *