9 maart 2024

Klaas Knooihuizen – Geel is de kleur van de zomer

Verrassende debuutroman. Als een boekverkoper het niet online had aangeraden, had ik nu nog niet van Klaas Knooihuizen gehoord.
Geel is de kleur van de zomer is een boek over Antwan die als huis-dj werkt, en een blauwe maandag ook bij een pvc-buizenfabriek, en zich in het eerste hoofdstuk als hondenoppasser in het appartement van een collega terugvindt. Het geval wil dat hij bijna veertig is en in het leven niet veel verder is dan iemand van dertig. De wereld om hem heen zou hem waarschijnlijk zien als sulletje, een tante verdenkt hem ervan homo te zijn.

Doordat je wordt meegetrokken in Antwans stream of consciousness begrijp je eigenlijk best waarom zijn leven is zoals het is. Deels gaat het hem gewoon te snel, deels wil hij bewust geen andere fase in.
Typerend is dat sollicitatiegesprek (en de beschrijving van die familieverjaardag! Haha).
“Was de economie van types als ik afhankelijk, dan zou de hele boel instorten.”

In zijn hoofd is Antwan echter helemaal geen kneus. Slim, geestige gedachten gelardeerd met historische feitjes, doorziet de patronen waar de mensen rondom hem in zitten. Herkenbaar is het hebben van één gedachte en daar scenario’s bij verzinnen. “Stel dat die hond zo oud is, dat is heel bijzonder voor zo’n beest, dierenarts snapt er niets van, twitter ontploft, baasje komt bij talkshow etc.etc…”
En let maar op: omdat de reclameborden zeggen dat geel deze zomer hot is, zal iedereen in geel lopen.

Zoals het leven Antwan voorbijschiet, overkwam dit boek mij. Ineens was het uit.

Klaas Knooihuizen, Geel is de kleur van de zomer, Thomas Rap, 2020, 208 blz., 9789400405905.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *