9 maart 2024

Yvonne Jagtenberg – Balotje en Sinterklaas

‘Sinterklaas is in het land. Hij is gekomen met de boot, helemaal uit Spanje.’

En Balotje is er ook. Met mijter en tabberd. Ze krijgt daardoor een vriendelijk ‘Dag Sinterklaasje’ van de Sint als hij aan land is. Het jaarlijks terugkerende ritueel van ’s avonds schoen zetten en liedje zingen bij de schoorsteen wordt begeleid door het gitaarspel van papa. Zingen doet Balotje graag en soms krijgt ze iets in haar laars en soms niet.

Op pakjesavond komt de Sint in eigen persoon op bezoek. Oma viert deze avond ook mee en blijft logeren. Lang opblijven hoort erbij en dat Sint zijn koffie met een rietje drinkt is een constatering. Balotje krijgt een groot cadeau. Daarna gaat ze met Zusje tevreden naar bed, pas op het moment dat ‘Sinterklaas weer het dak op moet.’

De volgende morgen is er maar één ding dat Balotje wil: Sinterklaas bedanken. Helaas is hij is weer vertrokken naar Spanje. In de haven is geen boot meer te zien. Moet ze nu echt tot volgend jaar wachten? Zo lang? Ieder seizoen denkt ze aan Sinterklaas, ze denkt hem soms te zien. En dan zegt mama eindelijk dat het nog één nachtje slapen is voordat de sint weer komt. Maar…..zou Sinterklaas nog weten wie zij is? Wie kan Balotje nu vergeten, Sint alvast niet. De geruststellende reactie voor ieder kind volgt: ‘Ik ga wel weg, maar ik kom elk jaar ook weer bij je terug!’

‘Balotje Sint’ is ook weer terug! En hoe. In een prachtige heruitgave met de bekende krachtige illustraties van Yvonne Jagtenberg. Wie aan Balotje denkt, de eerste sintversie verscheen al in 2008, ziet een kind op een fiets met vlag en mijter op het hoofd. Het enorm sterke beeld siert weer het aandoenlijke en ook stoere tijdloze prentenboek.

De herkenbaarheid voor kinderen van nu is er volop: intocht, verkleden, schoen zetten en zingen en pakjesavond. Warm is dat deze avond gezamenlijk met oma, familie/een oudere, wordt gevierd. De reacties van Balotje passen exact in de leef- en denkwereld van kleuters. Bijv. het met eigen ogen zien dat de boot niet meer in de haven ligt. Het begrip tijd wordt door de seizoenen inzichtelijk gemaakt.

In dit verhaal wordt aangesneden wat veel kinderen zullen denken of zeggen: waarom is er geen afscheid van Sinterklaas? Waarom kunnen we hem niet uitzwaaien op de kade? Of op zijn minst dank je wel zeggen voor een cadeau? Tegelijkertijd wordt met enkele woorden duidelijk gemaakt dat je niet altijd een aardigheidje in je schoen kunt verwachten. Tevredenheid en even bedanken is op een vanzelfsprekende manier verwerkt.

‘Balotje en Sinterklaas’ is naast een klassieker onder de sinterklaasboeken ook een verhaal waarin tradities en sociale vaardigheden een rol spelen. Een warme aanrader. Balotje is zelf een cadeau!

Voor vormgeving, verhaal- en stijlkenmerken zie de bespreking van Balotje bij de dokter & Balotje en het paard d.d. 31 oktober 2022. Kijk bijv. eens naar de schutbladen en wie er leunt tegen de streepjescode.

Yvonne Jagtenberg, Balotje en Sinterklaas, Gottmer, 2022, 32 blz., 9789025776961

Eén gedachte over “Yvonne Jagtenberg – Balotje en Sinterklaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *